Hlavní obsah

Šrámy házenkáře před odletem na MS už netrápí. V Kataru mají chuť se vzepřít sportovnímu osudu

Praha

Ještě večerní trénink v Brně, v úterý pak odjezd do Vídně a z rakouské metropole už zamíří letecky přes Dubaj do dějiště šampionátu Kataru. Takový je nejbližší program českých házenkářů, které čeká v pátek v Dauhá úvodní zápas mistrovství světa proti Francouzům.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Filip Jícha v přípravném utkání s Německem.

Článek

V závěru přípravy se potýkali se svalovými problémy křídelník Motl a pivot Petrovský, navíc jediný levák na spojce Linhart nedohrál kvůli pohmoždění stehna generálku v Německu. „Všichni tři kluci co měli zdravotní potíže, by měli být podle lékaře v pořádku," tvrdí trenér Jan Filip, jenž vede mužstvo společně v tandemu s Danem Kubešem.

Souboj s olympijskými vítězi bude extrémně náročným vstupem do šampionátu. „Francouzi jsou sehraní, zkušení a umí vyhrávat velké zápasy. Je to mašina na úspěchy a pro mě největší favorit turnaje," uvažuje Kubeš. Posledním vzájemným měřením sil byla kvalifikace o ME 2016 a Česko v říjnu prohrálo ve Francii vysoko 25:41.

Ve skupině pak ještě čekají Švédsko, Egypt, Island a Alžírsko. „Máme respekt ze soupeřů, ale ne strach, i když jejich házenkářská kvalita je vysoká. Chceme však hrát odvážně," tvrdí Filip. „Do Kataru nemíříme jako favorité a nerad dávám mužstvu kategorické cíle, ale všichni cítíme, že hranicí mezi radostí a zklamáním je postup ze základní skupiny," říká šéf házenkářského svazu Aleš Pospíšil.

Jícha: Na hřišti se budeme poctivě rvát

Pro postup by ale reprezentace musela skončit do čtvrtého místa ve skupině. „Pro nás z trenérského pohledu bude důležité vydat se na maximum, nechat každý zápas na hřišti absolutně všechno a pak se můžeme podívat sobě do očí bez ohledu na výsledek," míní Kubeš. „Každý zápas nás posune někam dál. Máme hodně mladý tým, který sbírá zkušenosti," dodává Filip.

Hráči jdou vstříc přetěžkému úkolu s velkým odhodláním. „Atmosféra v týmu je pozitivní. To nám dává chuť se vzepřít sportovnímu osudu ve společnosti házenkářsky silnějších mančaftů. Z role kapitána můžu slíbit, že budeme bojovat o každý centimetr hřiště a poctivě se na hřišti rvát. Pořád věřím, že naší nejsilnější zbraní může být ta vůle nastavit silnějším soupeřům nohu a donutit je ke klopýtnutí," říká za reprezentanty Filip Jícha.

Dokážou čeští házenkáři postoupit ze základní skupiny do další fáze MS?
Ano
71,9 %
Ne
28,1 %
Celkem hlasovalo 7715 čtenářů.

Reklama