Hlavní obsah

Outsideři? Tušíme, kde zatlačit, abychom z hráčů ždímali sto procent, říkají trenéři házenkářů

Praha

Sázkou na týmový duch se hodlají vzepřít nálepce outsidera. Čeští házenkáři zamířili už dnes z Vídně přes Dubaj do dějiště mistrovství světa v Kataru a trenérský tandem Jan Filip, Dan Kubeš ví, že mužstvo čeká pořádná šichta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři hazenkářské reprezentace Jan Filip (vpravo) a Daniel Kubeš.

Článek

Už se vás zmocňuje napětí před prvním zápasem, který přijde v pátek proti Francii?

Filip: Jak se usilovně snažíme dělat něco pro zlepšení mužstva, a to nejen herně, ale i v hlavě, tak na mě nervozita zatím ani nepřišla.

Kubeš: Jsme naladěni hodně pracovně. Tušíme, kde ještě na hráče zatlačit, abychom z nich ždímali sto procent, a na nic jiného teď není prostor. Snad se udržíme v rytmu tak, že to nepřijde ani v Kataru.

Cítíte, že souboj s olympijskými vítězi bude extrémně náročným vstupem do turnaje?

Kubeš: Francouzi jsou sehraní, zkušení, prostě mašina na úspěchy a pro mě i největší favorit. Sice mívají někdy pomalejší rozjezdy do turnaje, ale kvalitativně jsou jinde, to nezastírám.

Filip: Začínáme proti nejsilnějšímu a je na nás trenérech, aby se z toho tým nesložil. Máme respekt i z dalších soupeřů ve skupině, ať už Švédska, Islandu nebo Egypta a Alžírska, přesto musíme hrát odvážně a naplnit s kluky vůli předvést se proti házenkářsky silnějším mančaftům.

Jak složité bude vejít se v tak těžké skupině mezi čtyři postupující do osmifinále?

Filip: Šéf svazu Pospíšil říká, že hranicí mezi radostí a zklamáním je postup ze skupiny, ale já bych hlavně chtěl, aby nás každý zápas na šampionátu posunul někam dál. Třeba i o malý krůček.

Kubeš: Pro mě je důležité, aby se kluci vydali na maximum a nechali na hřišti absolutně všechno. Pak se můžeme podívat sobě do očí bez ohledu na výsledky.

Filip: Jasně, poctivě to odmakat a uvidíme, na co dosáhneme.

Oba jste v minulosti zažili MS jako hráči. Bude pro vás jiné v trenérské roli?

Filip: Hráč se stará jen o svůj výkon a musí tu práci odvést hlavně v utkání, trenér přece jen nese odpovědnost za celý tým a dělá nejvíc mimo hřiště.

Kubeš: Naším úkolem je dát klukům co nejlepší možnost uspět v utkání z hlediska přípravy, taktiky, ale i správného naladění. Určitě si jako trenéři uvědomujeme víc tu tíhu odpovědnosti za výsledek i předvedenou hru.

V čem může být největší zbraň hodně omlazeného národního týmu?

Filip: Věřím v týmový duch, a když budeme dobře fungovat vnitřně, můžeme tím snad nahradit i nějaké naše slabší stránky.

Kubeš: Pamatuju ještě z naší hráčské kariéry, že jsme měli velká očekávání a občas po nějakém nezdaru padali psychicky dolů. Ale tihle mladí kluci snad budou za všech okolností hladoví.

Filip: Oni musejí být takoví a nechat tam srdce, jinak se ani nikam neposunou. V týmu jsou jasní lídři jako Jícha a Horák, velkou důvěru máme i v gólmanský tandem Štochl, Galia a hlavně každý z hráčů zná svou roli a respektuje ji.

Reklama

Související témata: