Hlavní obsah

Komplikace! Jíchu skolila v Kataru viróza, leží v posteli a proti Francii možná hrát nebude

Dauhá
Aktualizováno

České házenkáře hned po příletu na mistrovství světa do Kataru potkala pořádná zdravotní nepříjemnost. Klíčový hráč týmu Filip Jícha ulehl do postele s virózou, kterou provázejí střevní potíže. Reprezentační spojku přepadly i teploty, které ve čtvrtek v poledne místního času sice ustoupily, ale Jícha nebyl schopen trénovat a vážně ohrožený je i jeho start v pátečním zahajovacím utkání turnaje s Francouzi.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Filip Jícha v přípravném utkání s Německem.

Článek

Jícha musel zůstat na hotelu v posteli „Začalo to příznaky střevní chřipky, pak se přidaly teploty, takže leží. Viróza u něj začala jako střevní záležitost, pak se zvýšily teploty až bohužel k horečkám, což ho vysiluje. Věřím, že se jeho stav podaří v horizontu dvou dnů zlepšit, ale první zápas bych mu s perspektivou dalšího působení na mistrovství přece jen doporučil vynechat," vykládal lékař mužstva Petr Holub.

Příčina Jíchových problémů, které se projevily až v Dauhá, není známa. „Mohlo to nastartovat nějaké jídlo, nebo led v nápoji. Nemá jiné projevy, začalo to střevními potížemi a pak se přidaly teploty, naštěstí žádné příznaky infekce horních cest dýchacích," doplnil Holub a potvrdil, že kapitán mužstva Jícha nese svůj nečekaný zdravotní problém docela těžce. „Je z toho trošku rozčarovaný, nepřijel sem ležet v posteli."

Místo, aby si užíval s národním mužstvem trénink v luxusních katarských halách, Jícha musel být na hotelovém pokoji. Jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš připouštěl, že marodění opory je pro mužstvo problém. „Musíme akceptovat, že netrénoval. Doktor se ho snaží postavit na nohy. Budeme reagovat na vývoj, podle toho, jak se bude cítit v pátek," řekl Kubeš, jenž se ale nechtěl smířit s tím, že by úvodní vystoupení českého mužstva proběhlo bez nejlepšího z reprezentantů.

Opakované problémy

Českého kapitána podobné problémy na velkých akcích již potkaly. „Vzhledem k tomu, že se to u něj opakuje na několikátém šampionátu, tak chápu jeho rozladění," říká lékař národního týmu, ale věří, že boj s Jíchovou nemocí bude úspěšný.

„Mohlo by se zdát, že proti super silné Francii nemá smysl na Jíchu nějak tlačit a bylo by třeba rozumnější ho nějak pošetřit, ale každý zápas mistrovství světa pro nás má význam. Chceme, aby se tým po krůčcích posouval k lepšímu výkonu, a když se bude Filip cítit zdravý, tak rozhodně nastoupí," uvažoval Kubeš.

Pokud by Jícha skutečně nehrál, dostal by nejspíš více prostoru na levé spojce Pavel Horák, jenž v narážce na působení reprezentačního kapitána v Kataru před dvanácti lety, po čtvrtečním tréninku tvrdil: „Asi těch dojmů a vzpomínek na Filipa bylo moc. Mysleli jsme, že jestli to někoho tady nezabije, bude to on - jediný tu už byl a měl by být zvyklý, bohužel bakterie a viry asi byly silnější. Nebo si je přivezl z Evropy a tady v teple jim dal možnost se rozvinout."

Reklama

Související témata: