Hlavní obsah

Šampionát házenkářů začal velkolepou show, v Kataru zpívala i Farna

Losail

Mistrovství světa házenkářů ještě nikdy nezačínalo tak originálně. Pořadatelé v Kataru připravili velkolepou hodinovou show, při níž prezentovali i hymnu šampionátu. V anglicko-arabském provedení ji nazpívali interpreti z 24 zemí, které se letošního šampionátu účastní. Česko zastupovala Ewa Farna.

Foto: Český svaz házené/Pavel Lebeda

Ewa Farna při zahajovacím ceremoniálu MS házenkářů.

Článek
Fotogalerie

V nově postavené supermoderní hale v Losailu, která pojme až šestnáct tisíc diváků, zůstalo doslova jen pár volných sedaček. Na všech čekaly na diváky svítící náramky vytvářející kouzelné světelné efekty. Poprvé se rozzářily, když publikum vstoje vítalo katarského emíra.

Vlajkoslávě 24 zemí přihlíželi reprezentanti jednotlivých států usazeni pěkně vedle sebe v hledišti. Házenkářský světový šampionát se hraje teprve počtvrté v historii mimo Evropu a po osmnácti letech zase v Asii. Pohádkově bohatý Katar se chce předvést jako pořadatel, který může hostit veškeré sportovní události.

Haly má na to úžasné a nejpůsobivější částí ceremoniálu bylo, když se plocha díky 3D efektům proměnila v různá sportoviště, ať už šlo o atletickou dráhu, tenisový kurt, basketbalové hřiště, boxerský ring nebo dokonce plavecký bazén. Nechyběla samozřejmě ani házenkářská palubovka. Všude si přitom hrály děti jako budoucnost země i sportu.

Dalším vrcholem byla oficiální píseň šampionátu, k jejíž interpretaci byli přizváni zpěváci a zpěvačky ze zúčastněných zemí. Za Česko se součástí unikátního projektu stala Ewa Farna, která strávila v Kataru téměř týden.

Bylo to bombastické, pochvaloval si Štochl

Oficiální píseň, která bude celý šampionát provázet, nese název Live it. Farna by se v pátek měla ještě setkat s hráči národního týmu, tedy pokud budou platit původní plány, protože se tady často mění věci na poslední chvíli.

Farna zpívala v dlouhých černých šatech, během projevů pak na ploše držela oválek s českou trikolorou a na závěr ceremoniálu odcházela pod českou vlajkou. Nakonec katarská hlava státu dostala do své lože trofej pro mistry světa jakoby na opatrování, než jí bude korunován 1. února právě v Losailu vítěz finále.

Hráči byli uchváceni. „Bylo to netypické pro házenou, zcela bombastické," řekl nejzkušenější muž českého výběru Petr Štochl, který absolvuje už svůj třetí šampionát. „Nepamatuji si, že by někdy na házené bylo něco podobného, pro všechny z nás to byl silný zážitek," doplnil brankář z německého Füchse Berlín.

„Zahájení předčilo očekávání, moc se mi to líbilo," popsal Ondřej Zdráhala. Vedle sedící Pavel Horák dodal: „Super. Dali si záležet. Je vidět, že nás chtěli ohromit v tom nejlepším světle a byla to obrovská reklama pro Katar."

Dokážou čeští házenkáři postoupit ze základní skupiny do další fáze MS?
Ano
71,9 %
Ne
28,1 %
Celkem hlasovalo 7715 čtenářů.

Reklama

Související témata: