Hlavní obsah

Zdráhala: I když nemáme bod, přesně tohle jsme potřebovali pro sebevědomí

Dauhá

Na mistrovství světa házenkářů přijel český tým po osmi letech v roli odepisovaného v pekelně těžké skupině, ale premiérové vystoupení národní mužstvo v katarském Dauhá zvládlo velmi solidně. Porážka 27:30 s Francií řadící se mezi adepty na zlato pro něj vyznívá příznivě.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Ondřej Zdráhala (uprostřed) při střeleckém pokusu v přípravném utkání s Německem.

Článek

„I když nemáme žádný bod, přesně tohle jsme pro sebevědomí potřebovali. Mohli jsme odejít ze hřiště se vztyčenou hlavou," tvrdil neomylný exekutor sedmiček Ondřej Zdráhala. „V bundesligovém klubu mám úspěšnost 82 procent, tak jsem rád za ještě lepší bilanci tady na mistrovství. Góly jsou bonus, ale snažím se hrát tak, abych byl se sebou spokojený," doplnil Zdráhala, jenž byl spolu s ostrou spojkou Pavlem Horákem nejlepším českým střelcem. „Dodali ostatním energii, kterou tým potřeboval pro maximální výkon," chválil je oba Kubeš.

Čeští reprezentanti v polovině utkání sice prohrával už o sedm gólů, nakonec ale výrazně umazali z francouzského náskoku a uhráli solidní výsledek. „Předvedli jsme v druhé půli, co umíme. Pokrok jsme udělali především v hlavě a dodržovali na hřišti, co bylo potřeba. Soupeř si určitě myslel, že to bude mít lehčí, ale musel nechat na hřišti všechny opory až do konce, aby nedošlo k nějakému překvapení na jeho účet," mínil Zdráhala.

Český výběr brzdila častá vyloučení

„Kluci zaslouží absolutorium za to, kolik do zápasu investovali. První půli byli zakřiknutí, ve druhé hru hodně zlepšili a udělali určitě i méně chyb než silný soupeř. Jen nás trochu brzdil vysoký počet vyloučených, který jde hodně na vrub nezkušenosti, ale i špatné techniky bránění," říkal trenér Daniel Kubeš.

V hledišti dominovaly šiky francouzských příznivců, ale k zahlédnutí byla i česká vlajka. Jsem nadšený, že tady byl někdo, kdo přál i nám a hlavně jsem rád, že jsme těm lidem nabídli takový výkon. Atmosféra byla hezká právě díky nadšeně fandícím divákům," vykládal Kubeš. Zdráhalovi ani nevadilo, že daleko výraznější podporu měl soupeř. „Vnímal jsem jen hluk kolem a byl soustředěný na sebe," líčila v německém Hammu hrající střední spojka.

Za nejdůležitější na výkonu českého celku označil Zdráhala týmový duch. „Nikdo se nesnažil urvat něco sám a při vynucené absenci nemocného Jíchy odpadl i ten alibismus. Filip je jeden z nejlepších hráčů na světě a mladší kluci mu často odevzdají balón a zařiď to za nás. Okolnosti nás přinutily hrát týmové a až se Filip uzdraví a vrátí na hřiště, můžeme být ještě o iks procent silnější," vykládal Zdráhala.

Reklama