Hlavní obsah

Jícha už v Kataru zhubnul šest kilo. Je to s jeho nemocí svízel, přiznává lékař házenkářů

Dauhá

Začíná to být nekonečný příběh. Uzdravení Filipa Jíchy, kapitána házenkářské reprezentace, je na světovém šampionátu v Kataru zatím v nedohlednu. Teploty sice ustoupily, ale vrátily se zažívací potíže. Hráč německého Kielu zůstává izolován na pokoji ve 33. patře hotelu Intercontinental City v Dauhá a jeho start v nedělním zápase se Švédy je vyloučen.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Filip Jícha při tréninku českých házenkářů před MS.

Článek

Lékař národního týmu Petr Holub má plnou hlavu starostí. „S Jíchovou nemocí je to trochu svízel,“ říká na rovinu. Co vypadalo jako lehká viróza, rozjelo se do obtížnější fáze.

V okamžiku, kdy už doktor i samotný hráč cítí zlepšení, přijde zase nějaký problém. „V pátek mu definitivně ustoupily teploty, jenže se vrátily zažívací potíže v docela silné podobě. Měl křeče v břiše, zvracel a nebyl schopen vůbec s mužstvem odjet do haly alespoň se podívat na zápas s Francií,“ přibližuje Holub.

Nakonec byl týmový doktor přinucen změnit léčbu. „Nasadili jsme odlišné medikamenty, naštěstí jsme v tomto směru soběstační z českých zásob, a po nich se konečně tělo zklidnilo. Teď po dvanácti hodinách spánku Filip konečně vypadá trochu líp. Každopádně má nasazenou přísnou dietu a odstěhovali jsme od něj Štochla, takže Jícha je teď na pokoji 3316 v izolaci,“ líčil v sobotu po poledni místního času Holub.

Spoluhráči zvolili léčbu humorem

I když je situace složitá, hráči se to snaží brát s nadhledem. „Simuluje a já jsem teď kvůli němu na samotce,“ stěžoval si žertem Petr Štochl. V pátek večer to vypadalo s Jíchou tak, že hrozilo i nasazení infúze. „Naštěstí změna léčby snad u něj zabrala. Ta dehydratace a svalová únava je však výrazná, dokonce mi sám Jícha říkal, že se dostal na historické minimum své váhy za posledních deset let. Má pod sto kilo, což značí, že tady už nějakých šest zhubnul,“ přiblížil lékař.

Příčina onemocnění zůstává nejasná. „Mohlo se to rozjet tady, ale mohl si nějaký vir v sobě přivézt už z domova, protože zprávy z Jíchovy rodiny hovoří o podobném problému,“ uvažoval Holub. Národní tým se musí dál smiřovat s tím, že klíčový hráč mu leží zesláblý v posteli. „Nevypadá to s Jíchou moc dobře, ale musíme důvěřovat doktorovi, že s ním tady ještě něco provede. Mistrovství bude ještě dlouhé. Na hraní, ani trénování to ale během víkendu rozhodně nevypadá,“ připustil trenér Jan Filip.

Paradoxně ale vynucená Jíchova absence mužstvu herně možná i trochu prospěla, takže se odrazilo k solidnímu výkonu v premiéře s Francií (27:30), zejména v druhém poločase.

„Podle mě někteří kluci hráli s větší lehkostí, dovolili si to vzít na sebe. Nemohli totiž čekat, co Filip vykouzlí, když na placu nebyl. Bez něj prostě musíme víc kombinovat mezi sebou a nespoléhat na to, že to někdo za nás udělá. Samozřejmě by jeho uzdravení a návrat na hřiště byl obecně žádaný, už minimálně tím, jak se ho soupeři bojí,“ uvažoval nejlepší střelec českého týmu Pavel Horák, jenž zatížil konto Francouzů osmi góly.

Reklama

Související témata: