Hlavní obsah

Katar pro MS získal šest naturalizovaných házenkářů, v brance září bosenský rodák chytající za Barcelonu

Losail

Tunisko se na domácím mistrovství světa házenkářů před deseti lety dostalo až do semifinále, Španělé minule výhodu vlastního prostředí proměnili v zisk titulu a ambice má i Katar. Ne snad tak vysoké, že by se týkaly až medaile, ale určitě myslí na nejlepší umístění v historii. Posbíral k tomu i šest špičkových hráčů narozených mimo Katar.

Foto: Qatar Handball Asociation

Gólman Barcelony Danijel Šarič ve službách Kataru.

Článek

Dosud bylo katarským maximem 16. místo na MS 2003 a už nyní po dvou výhrách nad Brazílií (28:23) a Chile (27:20) se zdá být reálné minimálně obhájení takové pozice. Postup do osmifinále by totiž domácí mužstvo neměl minout. „Zvládli jsme dva klíčové zápasy skupiny, teď se pokusíme statečně čelit velmocem jako Španělsko či Slovinsko, a nakonec můžeme zkusit uhrát něco proti Bělorusku," soudí trenér Valero Rivera, který v roce 2013 přivedl Španělsko k titulu.

Pak ale Riveru nalákal do svých služeb Katar a mluví se tu o něm jako o jednom z nejlépe placených lidí v zemi ze sportovní oblasti. „Líbila se mi ta možnost stát se trenérem v tak progresivní zemi jako je Katar a pracovat u mužstva, kde se každý člen chce tolik učit a dokáže na sobě pracovat," vykládá Rivera.

Pochvaluje si maximální možný servis a zabezpečení pro národní tým. Házenkáři Kataru trénují prakticky v klubovém modelu. „Podmínky nám to téměř umožňují. Trávíme spolu hodně času a týmu prospívá velká sehranost," popisuje kouč.

Naturalizace skokově zvyšuje úroveň sportu v zemi

Když není dost rodáků, pomůže se naturalizací. Docela typický způsob, jak se místní snaží dohánět sportovní konkurenci. Vždyť třeba v atletice reprezentují Katar do pohádkově bohaté země získaní slovutní vytrvalci původem z Etiopie či Keni.

U házenkářské reprezentace se takhle povedlo na post brankářů získat nejen v katarské lize chytajícího Gorana Stojanoviče, ale především Danijela Šariče, 37letého rodáka z Bosny chytajícího za jeden z nejlepších světových klubů v Barceloně.

Gólmana přiměla k přijetí katarského občanství jeho muslimská víra. „Cítím obrovskou motivaci, chci se předvést pro zemi, která je mému srdci blízká. Věřili jsme si, že Brazílie a Chile jsou mužstva na naší úrovni a utkání s nimi jsme zvládli skvěle. Tohle nám dodá sebedůvěru pro další zápasy, v nichž už můžeme jen překvapovat," vykládá Šarič.

Dalším hráčem narozeným na území bývalé Jugoslávie je pak levoruká spojka Zarko Markovič, jenž má na dresu pro hráče v poli kuriózní číslo 1. Náboženské kořeny přivedly do sestavy Kataru i španělského pivota Borju Vidala. Nejdřív do země přijel pouze hrát, záhy pak přijal i občanství. Rafael Capote je zase původem z Kuby, složité cesty životního i sportovního osudu ho také nasměrovaly až do bohaté země v Perském zálivu a šestici naturalizovaných hráčů doplňuje Betrand Roine, rodák z Francie.

Reklama