Hlavní obsah

Zase nejsou favoritem. Egypt ale házenkáři potřebují na cestě do vysněného osmifinále porazit

Martin Kézr (Dauhá)Právo

Po solidním výkonu s Francií a výprasku od Švédska stojí házenkáři na mistrovství světa v Kataru před zřejmě klíčovým duelem o postup ze skupiny. Přes Egypt vede cesta. Pokud ho však dnes od 17 h středoevropského času (živě ČT Sport, on-line Sport.cz) v hale Al Sadd neporazí, osmifinálová naděje Česka se ztenčí na minimum.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Pavel Horák před francouzským blokem.

Článek

„Konečně soupeř, s nímž se můžeme měřit. Vlastně musíme. Doteď jsme jen hráli, teď už musí přijít i vítězství. Uvidíme, jak se na to Egypťané vyspali, protože jsou někdy náladoví," přemítá nejlepší střelec Pavel Horák.

„Předchozí utkání nechceme hodit za hlavu ani na ně zapomenout. Spíš je nutné poučení. S Egyptem máme šanci jedině, když odehrajeme opravdu výborný zápas na hranici svých možností," míní trenér Daniel Kubeš a dodává, že Česko se ocitlo v tak těžké skupině, že v žádném utkání na šampionátu není favoritem.

„Dva dosavadní soupeři byli kvalitou a hlavně zkušenostmi úplně někde jinde. My jsme zatím ve fázi procesu, kterým se jim snažíme přiblížit. Ale pokud se chceme posouvat, musíme dělat věci tak, jak jsou správné. To se v první půli s Francií a prakticky celý zápas proti Švédsku nedělo. Proto bych si hodně přál, aby úterní zápas vypadal z naší strany daleko lépe a teď nemluvím až tolik o výsledku jako spíš o herním projevu," dodává Kubeš.

Házenkáři chtějí využít nedisciplinovanosti Egypta

„Egypt staví hru na rychlosti a agresivitě, někdy je ale dost impulzivní až živelný. Mívá problém s disciplínou, toho chceme využít," hledá recept Kubeš. Když reprezentanti i na videu viděli, jak Egypt o čtrnáct gólů přejel Alžírsko a statečně vzdoroval Francii, pochopili, jak těžká šichta je v úterý v hale v centru Dauhá čeká.

„Že jsou agresivní, hrají s plným nasazením a těží ze své výbušnosti, tím se Egypťané vyznačovali vždycky, ale je tam zřejmý posun v házenkářské kvalitě," říká Jan Sobol patřící na české straně mezi šest pamětníků posledního souboje s Egyptem na MS 2007. „Tehdy šlo taky o postup ze skupiny a vyhráli jsme o gól," dobře si pamatuje.

Evropa celé 20. století platila za dominantního vládce v házené, jenže posledních patnáct let se ostatní kontinenty sportovně bouří. Egypt hrál semifinále už na MS 2001, Tunisko doma o čtyři roky později a letos pořádající Katar vyhrál zatím všechna tři utkání ve skupině a má i skalp silných Slovinců.

Házená mimo Evropu roste

Navíc Argentina obrala o bod vicemistry světa Dány, Tunisko remizovalo s Rakouskem. „Asi už se dá zobecnit, že házená mimo Evropu roste," souhlasí brankář Petr Štochl chytající už na třetím světovém šampionátu. „Elitní africké celky už nějaký čas na světové scéně zvládnou uhrát slušný výsledek a teď se zvedají i další, vždyť ženy Brazílie mají zlato z posledního MS. Katar je zase trochu jiný případ, ten posbíral hráče po celém světě, ale vypadá tady hodně silný," doplňuje Štochl.

Navíc Egypt může počítat s výraznou diváckou podporou. Zásluhou početné krajanské komunity v Dauhá by se měly tribuny v hale pro 7700 diváků solidně zaplnit. „Fanoušci je tlačí, je to pro ně skoro jako domácí utkání, snad nebudou mít u rozhodčích nějak bonus," trochu se obává Horák.

„Egyptští fanoušci budou vytvářet pro nás nepřátelské prostředí, ale osobně mi je příjemnější i takhle bouřlivá než chytat zase před prázdnými tribuny," říká Štochl. „Všichni tak nějak doufáme, že na Egypt konečně přijde výraznější návštěva a snad ustojíme, že drtivá většina diváků bude proti nám," uvažuje Kubeš.

Všechny tři luxusní arény, v nichž MS házenkářů probíhá mají obří hlediště, jenže v nich v naprosté většině zápasů pouhé stovky diváků. „Fakt hrozně mi to vadí. Kolikrát mám pocit, že jsem v té hale slyšet jako jediný já," uvažuje Kubeš.

Reklama

Související témata: