Hlavní obsah

Zdráhala: Chybí nám sebevědomí, stále máme obrovské rezervy

Martin Kézr (Dauhá)Právo

Zase patřil k těm lepším házenkářům v českém dresu, jenže radost z vítězství nebyla na MS v Kataru Ondřeji Zdráhalovi ani na třetí pokus dopřána. Zřejmě klíčový zápas pro naplnění postupového snu reprezentanti prohráli 24:27. „Těžko se to vstřebává. Cítili jsme, že úspěch proti Egyptu může být klíčem k bráně osmifinále,“ říkal 31letý hráč německého Hammu.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Čeští házenkáři zleva Pavel horák, Ondřej Zdráhala a Petr Linhart.

Článek

V čem byl největší problém, že český tým prohrál?

Bylo toho asi víc, co nás stálo vítězství. Především ale mrzí neproměněné šance. Na Egypt jsme byli dobře nachystáni, připravené signály na jejich vysunutou obranu zabíraly, jenže pak ta finální střela neměla často gólový efekt. Nedali jsme toho spoustu, hlavně trháky. Udělaly se i nějaké zbytečné chyby a závěr utkání jsme pak už vyloženě nezvládli.

Ve druhé půli za stavu 14:14 mohl jít národní tým do vedení, kdybyste proměnil sedmičku. Vyčítáte si ji hodně?

Můžeme se o tom bavit, ale myslím, že zrovna po té sedmičce nám ještě neutekli. Dvakrát jsem to z ní dal gólmanovi stejně a viděl jsem na něm, že už je ze mě nejistý a jde rychle dolů. Proto nedokážu vysvětlit, kde se tam vzala ruka, kterou balón zachytil. Viděl jsem horní část branky úplně odkrytou a najednou tam byla ruka, asi ji tam nějak zapomněl. Z mého pohledu jsem to hodil fakt nejlíp, jak jsem uměl.

Pomohla Egyptu hodně euforie z tribun?

Samozřejmě že pomohla. Hala byla plná Egypťanů, panovala s předchozími zápasy absolutně nesrovnatelná atmosféra. Věděli jsme, že pokud bude soupeř vpředu o dva tři góly, bude to proti němu hodně těžké, protože fanoušci ho poženou a dodají mu energii. Přesně to se naplnilo.

Vypadalo to, že jste propásli vhodné okamžiky, kdy šel zápas otočit?

To je o těch šancích, jak jsme se bavili. Naše naděje byla, že urveme vedení a oni ztratí sebevědomí, pak by i lidi v hledišti ztichli. Mančaft Egypta je buď nahoře, nebo dole, bohužel někdy od desáté minuty byli vlastně pořád nahoře a spadlo jim tam prakticky úplně všechno.

Byl výkon proti Egyptu maximem, co může národní tým na šampionátu předvést?

Myslím, že můžeme hrát daleko líp. Máme obrovské rezervy. Už trochu ale schází i týmové sebevědomí, když se prohrály oba zápasy před odjezdem s Němci a teď tady v Kataru jsme padli třikrát během pěti dnů.

Je v silách českého mužstva ještě rvát se o postup?

Postup ještě není úplně ztracený a teoretická šance tam je, ale všichni cítíme, že to bude ohromně těžké. Zkusíme zabojovat proti Islandu a samozřejmě vyhrát nad Alžírskem. Islanďané mají nesmírně kvalitní mančaft, při veškerém respektu k Egyptu určitě vyšší úrovně než náš úterní přemožitel. Zatím se mi tady nezdáli v top formě, jenže obrali o bod Francii a je vidět, že se zvedají.

Reklama

Související témata: