Hlavní obsah

Čeští basketbalisté porazili v kvalifikaci podruhé Estonsko

Stále jistěji se čeští basketbalisté přibližují účasti na mistrovství Evropy. V dodatečné kvalifikaci o postup na šampionát vyhráli i třetí zápas, když v Opavě porazili Estonsko 96:86. Tým Michala Ježdíka porazil Estonce už podruhé a upevnil si šance na prvenství ve skupině, zaručující postup do finálové fáze kvalifikace.

Článek

Domácí od začátku zápasu působili sebevědomým dojmem, ale bojovní Estonci jim nedovolili vytvořit si větší bodový náskok. Především se jim dařilo procházet až pod koš, kde čeští obránci neprojevovali dostatek důrazu. To hosté si v obraně počínali často nekompromisně a dopláceli na to častými fauly.

Trojan byl nakonec spokojen

Ty dokázali čeští hráči efektně trestat a v závěrečných minutách první čtvrtiny utekli soupeři až na rozdíl deseti bodů. Za pouhé čtyři minuty druhé části ale bylo všechno jinak, když Estonci díky občas neuvěřitelné benevolenci české obrany otočili zápas na 38:35 v jejich prospěch. Trenér Michal Ježdík na lavičce občas jen nevěřícně kroutil hlavou.

Češi až příliš často spoléhali na střelbu ze střední vzdálenosti, která jim příliš nevycházela. Až pod koš se sporadicky odvážili pouze Bartoň nebo Welsch, ale dokonce i posile z NBA občas z bezprostřední blízkosti nepřálo střelecké štěstí. Přesto díky Bartoňově trojce v závěru a vydařeným trestným hodům Welsche vyhráli domácí poločas 51:45, z čehož měl v hledišti radost i herec a vášnivý hráč basketbalu Ivan Trojan.

Estonci se vyfaulovali

I v další fázi zápasu se oba celky přetahovaly o body, přičemž Estonci spoléhali především na agresivní obranu. Ta se jim však začala rozpadat ve třetí čtvrtině, kdy měli už tři hráči hostí čtyři osobní chyby a jejich důraz se na opavské palubovce poněkud začal vytrácet.

Toho začali čeští hráči nekompromisně využívat a čím dál častěji se prosazovali pod košem soupeře. Úspěch slavila i zónová obrana, nově nadiktovaná trenérem Ježdíkem. Definitivní odstup si pak Češi zajistili díky úspěšným střeleckým pokusům Sokolovského a Bartoně z trojkové vzdálenosti. Estonci už bez řady vyfaulovaných opor nenašli morální ani fyzické síly na zvrat.

Česká republika - Estonsko 96:86 (29:21, 51:45, 73:70)
Nejvíce bodů: Welsch 27, Starosta 21, Sokolovský 17, Bartoň 16 - Müürsepp 21.
Tabulka skupiny:
1. Česká rep.3300244:2076
2. Polsko2101146:1492
3. Estonsko3003219:2530

Reklama

Související témata: