Hlavní obsah

Krakov - USK Praha 86:72Basketbalistky USK nezvládly zápas v Krakově

Basketbalistky ZVVZ USK Praha si v Evropské lize zkomplikovaly boj o postup do vyřazovací fáze, když podlehly na hřišti Wisly Krakov 72:86. Ve skupině A mají na třetím místě před svými pronásledovateli jen nejtěsnější náskok. Navíc čtvrtou prohrou v soutěži zřejmě přišly o možnost poprat se o první dvě místa s Kurskem a Jekatěrinburgem, které mají po jediné porážce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Laia Palauová z USK Praha fandí spoluhráčkám.

Článek

"Byl to náš nejhorší zápas v sezoně. Opravdu jsem naštvaná, hodně hráček hrálo pod svou úroveň. Naopak Wisla zahrála extrémně skvěle a výhru si zasloužila," uvedla trenérka Natália Hejková po utkání. "Každý zápas v naší vyrovnané skupině je důležitý a může rozhodnout o postupu. Ještě nemáme nic jistého a Wisla se tímhle vrátila do hry. Ještě se to může dost zamotat," dodala.

Pražanky přitom do utkání dobře vstoupily, hrály sebevědomě a rychle získaly náskok sedmi bodů (13:6). Jenže pak domácím hráčkám pomohly dvě trojky, po kterých se chytly v útoku, navíc jim nahrála nepřesně pískající trojice rozhodčích. Otáčené auty i přísné fauly basketbalistky USK rozhodily a Wisla získala zápas pod svou kontrolu.

"Pět minut jsme hrály dobře, ale bylo vidět, že nám chybí pohyb. Naše opory nezabraly. Rozhodčí samozřejmě sehráli svou úlohu, protože to z jejich strany bylo hrozné, ale nemyslím si, že by to bylo rozhodující. Hlavní byla naše špatná obrana," řekla Hejková.

České mistryně měly problém především s přebíráním hráček po clonách, a tak Polky často skórovaly snadným nájezdem až do koše. Naopak hráčky USK musely hodně spoléhat na střelbu z dálky, protože ke koši se nedostávaly. A když se v závěru poločasu rozstřílela domácí hvězda Jantel Lavenderová, odnesla si Wisla do šaten náskok 13 bodů.

USK se nadále nedařilo bránit rychlé hráčky soupeře na perimetru a manko narostlo až na 18 bodů. Tým se snažila nakopnout zkušená rozehrávačka Laia Palauová, která trojkou protrhla své střelecké trápení, ale Polky byly nadále pohyblivější v obraně i v útoku. Pražankám se tak nevedla větší bodová šňůra, která by je vrátila do hry.

Krakovu zápas vyšel

"Nedokázaly jsme chytit rytmus hry a nezvládaly jsme obyčejnou hru jedna na jednu, nefungovala ani týmová obrana. Navíc se těžko hraje, když má soupeř úspěšnost střelby 63 procent. Toho se těžko dosahuje v tréninku, natož v tak důležitém utkání. Krakov zahrál mimořádně dobře," uvedla Hejková.

Krakov poučen prvním vzájemným utkáním v Praze, kde v poslední minutě ztratil vyhraný zápas, tentokrát žádný zvrat nedovolil. V útoku hrál velmi efektivně a hlídal si náskok. Až v posledních čtyřech minutách zabral vysunutý presing USK podpořený dvěma trojkami Aleny Hanušové, ale Krakov už si důležité vítězství pohlídal. Zasloužila se o něj zejména Lavenderová, která zaznamenala 24 bodů a 12 doskoků.

"Když jsme snížily v závěru na devět bodů, ještě jsem věřila a vzpomněla jsem si na zápas v Praze, ale už to nešlo zlomit. Bylo tam hodně zakončení z nesmyslných pozic," mrzelo Hejkovou. "Jediné pozitivum je, že jsme vyhrály útočný doskok, který je naší velkou slabinou. Potěšila mě i Alena Hanušová, nejen body ale i zlepšenou obranou," dodala.

Podle trenérky se na týmu podepsala menší nerozehranost, po vánoční pauze měl USK jediný euroligový zápas v Jekatěrinburgu. "A to bylo bez tlaku. Asi se na nás nerozehranost podepsala. Věřím, že se to v dalších zápasech zlepší. Každopádně teď musíme zabrat," prohlásila.

Evropská liga basketbalistek - 10. kolo:
Skupina A:
Wisla Krakov - ZVVZ USK Praha 86:72 (21:19, 45:32, 65:48)
Nejvíce bodů: Lavenderová 24, Quigleyová 20, Abdiová 13, Vanderslootová 12 - Robinsonová 12, Palauová, Hanušová a Vaughnová po 11, Petrovičová 10. Fauly: 20:21. Trestné hody: 17/15 - 18/13. Trojky: 3:5. Doskoky: 26:27.

Reklama

Související témata: