Hlavní obsah

S Islandem o udržení poslední naděje, jinak budou Češi muset hrát o Prezidentský pohár

Dauhá

Jedině dnešní večerní výhra nad Islandem udrží české házenkáře na MS ve hře o postup do osmifinále. Ale kdyby to nevyšlo, práce národního týmu v Kataru zdaleka neskončí. Mužstva, která obsadí ve skupinách páté a šesté místo budou hrát od pondělí tzv. Prezidentský pohár. Jakási soutěž útěchy zaručuje i těm zemí, které se nedostanou do vyřazovací části, ještě další dva zápasy v dějišti turnaje.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Trenér házenkářů Daniel Kubeš.

Článek

Půjde v nich o konečné umístění na 17. až 24. příčce a ve hře je i docela zvláštní trofej, kterou věnuje prezident IHF Egypťan Hasan Mustafa. „Dokud žije šance na osmifinále, jsme k ní upnutí a chystáme mužstvo tak, aby silnému Islandu čelilo. Ale samozřejmě, že víme o regulích šampionátu a je třeba na rovinu říct, že pro náš tým plný nezkušených hráčů bude každý zápas na mistrovství světa cennou zkušeností, která naše kluky může posunout," říká trenér Daniel Kubeš.

Pokud by tedy pro Česko dnes skončila záchrana postupové mise neúspěšně, poslední zápas skupiny v sobotu s Alžírskem by pro něj už byl vlastně součástí zmíněného Prezidentského poháru. Protože herní model je stanovený tak, že proti sobě hrají mužstva z pátých příček o 17.-20. místo a celky ze šestých míst základních skupin o konečné 21.-24. místo. A ten kdo v úterý 27. ledna večer nakonec vybojuje 17. příčku, dostane i Prezidentský pohár. Na minulém šampionátu ho získali právě Alžířané.

Dva scénáře

Ať tak či tak, národní tým má po souboji s Islandem před sebou v Kataru ještě několik zápasů. Buď udrží cenným skalpem Islandu při životě postupovou naději a bude o ni dál hrát ještě s Alžírskem a předtím musí doufat, že také Egypťané porazí Island. Když by tohle všechno klaplo, tak Česko potká v pondělí v Losialu v osmifinále vítěze skupiny D.

V případě dnešního neúspěchu by pro Česko sobotním zápasem s Alžířany v hale Duhail vlastně začal náš boj o Prezidentský pohár. Na stejném místě by pak proběhly i dvě zbývající vystoupení českých házenkářů, jejichž celý pobyt v dějišti plně hradí organizátoři. Ve hře by pak mohlo být i odvrácení hrozby nejhoršího umístění národního týmu na MS, kterým je dosud 18. příčka z MS 2001.

Tehdy se však žádný Prezidentský pohár nehrál, umístění se určilo podle bodového zisku vyřazených týmů ve skupině. Celá akce s Prezidentským pohárem je tak trochu kuriozita, která připomíná úsilí KHL, kde celky nepostoupivší do play off, hrály v posledních dvou letech Pohár naděje.

Nic jiného než výhru neberou

Čeští reprezentanti ale ve čtvrtek odpoledne myšlenky na Prezidentský pohár rozhodně v hlavě neměli, naopak byly odhodlání do posledního dechu se rvát o postup. „Každý z nás má v sobě zakódované, že naděje umírá poslední. Nic jiného než výhru nad Islandem teď prostě brát nemůžeme, proto je potřeba se semknout a dát do toho všechno," burcuje Jakub Hrstka.

„Někdy se to pochopitelně může obrátit: v hlavě jste nachystaní na vítězství, jenže na hřišti to vypadá úplně jinak. Když ale každý půjde do zápasu na 120 procent, ukážeme, že jsme mančaft, který stojí za to," dodává jen pár hodin před soubojem s Islandem nejlepší český střelec proti Egyptu.

Reklama

Související témata: