Hlavní obsah

Rozdělila je válka. Teď hráli bratři Karačičovi na MS házenkářů proti sobě, každý za jinou zemi

Martin Kézr (Dauhá)Právo

Narodili se v osmdesátých letech tehdy ještě v jugoslávském Mostaru, ale dřív než tam bratři Karačičovi začali chodit do školy, země se začala štěpit a celou oblast sužoval válečný konflikt. Nakonec se každý z nich po rozpadu Jugoslávie rozhodl reprezentovat jinou zemi a teď se na MS házenkářů v Kataru potkali při vzájemném utkání jako soupeři.

Foto: Profimedia.cz

Házenkáře Bosny a Hercegoviny Ivana Karačiče (vlevo) brání jeho bratr Igor reprezentující Chorvatsko.

Článek

Šestadvacetiletý Igor Karačič hraje za Chorvatsko, jeho o tři roky starší bratr Ivan reprezentuje Bosnu a Hercegovinu. Oba jsou na pozici spojky. Po utkání byl spokojenější mladší ze sourozenců Igor, nejen kvůli výhře 28:21, ale se 6 góly se stal i nejlepším střelcem utkání a se svým týmem potvrzuje medailové ambice, vždyť Chorvati dosud na šampionátu neprohráli.

„Nikdy bych si nepomyslel, že budeme s bratrem hrát proti sobě na mistrovství světa," tvrdil Iva, který je pyšný, že může být u premiéry Bosny a Hercegoviny na MS. „Moje rodná země zůstávala vždy vzdálená velkému házenkářskému jevišti a už jen samotná účast tady je pro nás všechny velkým úspěchem," přiznal starší z Karačičů. Bosna se do vyřazovací části turnaje nedostala, nyní má sen o Prezidentském poháru, který získá sedmnáctý tým v jakési soutěži útěchy.

Igor má při svém velkém debutu za chorvatskou reprezentaci dospělých dokonce medailový sen, ale dobře pamatuje, jak složitá byla jeho házenkářská cesta do nového dresu. „Dlouho jsem nevěděl, co se mnou bude. Až mi trenér Smajlagič nabídl a papírově i vyřešil možnost nastoupit, tehdy ještě za chorvatské juniory. Ivan už v té době hrál za Bosnu, ale o tom, že bychom někdy hráli proti sobě asi ani jeden z nás nepřemýšlel, " vypráví chorvatský Karačič.

„Každý jsme měli svůj reprezentační sen a oba si ho plníme, jen v rozličném dresu. Těžko mohu říct, že bratrovi přeji něco zlého, ale srdce dávám pro svou zemi," tvrdí Ivan Karačič. Už před třemi lety však byli za soupeře v bosenské lize. Igor hrál jako chorvatský legionář za Sarajevo, Ivan hájil barvy Banja Luky. Od loňského léta však působí oba v cizině. Chorvatský reprezentant hraje za makedonský tým Vardar Skopje a bosenská hvězda zkouší štěstí v běloruském Brestu.

Máma se na vzájemný souboj synů dívat nedokázala

Zápas v Dauhá byl každopádně pro oba specifický, na reprezentační úrovni proti sobě ještě nikdy nestáli. „Nejtěžší to ale bylo pro naši mámu, už dopředu říkala, že se na ten souboj nedokáže dívat. Otec ale seděl u televize. Dokonce si pořídil domů druhý televizor, aby mohl sledovat oba týmy, za něž hrají jeho synové, pokud se chorvatské a bosenské zápasy časově překrývaly," vypráví Igor Karačič.

„Slyšel jsem, že se u nás právě na ten vzájemný souboj sešlo mnoho příbuzných a přátel. Igorovi jeho krok do cizí země už dávno doma nikdo nezazlívá, je to velká věc pro celou širokou rodinu mít dva hráče na mistrovství světa," míní Ivan. Navíc další rodákem z Mostaru, který hraje na šampionátu v Kataru je francouzský reprezentant Igor Anic. Jeho rodiče před válkou na Balkáně utekli právě do země, kterou nyní jejich potomek reprezentuje.

Souboj bratrů proti sobě na házenkářském mistrovství světa, to je skutečně unikát. Před sedmi lety se ale na ME v Norsku při utkání Německo-Norsko potkali jako soupeři sourozenci Klimovecovi. Andrej hrál za Německo, kde krátce před tím získal občanství a Vladimír hájil barvy rodné země.

Reklama

Související témata: