Hlavní obsah

Štochl chytil formu. Zkusíme odvézt domů alespoň ten Prezidentský pohár, říká gólman

Dauhá

Znovu to bylo jeho parádní představení v brance. Petr Štochl měl při utkání českých házenkářů na MS proti Alžírsku až neuvěřitelnou úspěšnost zásahů přes padesát procent. Jenže pocity zažíval smíšené, cesta do osmfinále ani přes výhru rozdílem šestnácti gólů už pro národní tým nevedla.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Brankář Petr Štochl (uprostřed) se se spoluhráči raduje z výhry nad Islandem.

Článek

Věděli jste už před utkáním, že naděje v podobě bodového zisku Egyptu s Islandem nevyšla a tudíž výsledek s Alžírskem už nemůže změnit české nepostoupení ze skupiny?

Nešlo to nevědět, já sice jen zaslechl, že Egypt prohrál, ale všichni měli jasno, přestože v šatně nic oficiálně nepadlo. Chtěli jsme být soustředěni jen na svůj zápas, navázat na dobrý výkon proti Islandu a to se povedlo.

Minule jste říkal, že za vaší proměnou v brance mohla stát i odlišná snídaně před zápasem s Islandem. Jak jste to měl před soubojem s Alžírskem?

Nějak jsme s Filipem Jíchou nestíhali přijít na snídani včas, takže jsme tam brali, co zbylo. Kluci věděli, co jsem říkal a hned se i ptali, jestli zase jím něco jiného než obvykle, ale ode mne to byl jen žert. Rád bych, aby o našich výkonech rozhodovalo něco jiného než snídaně.

Jak moc potěší, že gólmanská forma nalezená už minule proti Islandu se vás drží?

Samozřejmě jsem rád, že se mi povedlo zachytat další dobrý zápas. Vzhledem k vývoji skupiny to bylo ale tak trochu jedno. Když se na to podívám optikou toho zlepšení v posledních dvou utkáních, tak je velká škoda, že jsme se nevešli do osmifinále.

Když se rychle ohlédnete za pěti zápasy ve skupině, máte pocit, že byl postup v silách českého mužstva?

Bohužel ani dvě vítězství na něj nestačila. Island, Egypt i my jsme při vzájemných zápasech jednou vyhráli a jednou prohráli, všichni pak porazili Alžírsko, jenže ty dvě země před námi si bohužel někde uhrály  ještě o bod víc. Pro Island nakonec byla zlatá remíza s Francií, která většinou na začátku turnajů nepředvádí extra výkony a hraje nějak tak, jen co potřebuje. Nás tohle ale vlastně stálo postup.

Není však hlavně příčinou české absence mezi elitní šestnáctkou porážka s Egyptem?

Nemá cenu se na něco vymlouvat. Zahrát už s Egyptem tak, jako poslední dvě utkání ve skupině, byl by zřejmě porazitelný. Jenže od nás to v úterý nebyl úplně optimální výkon.

Teď jste viditelně smutný, ale na hřišti při duelu s Alžířany na vás to zklamání vidět nebylo. Bylo těžké udržet koncentraci a nepřipustit nějakou blamáž?

I když jsme veděli, co se stalo v zápase před námi, zůstali jsme hlavou v tom svém. Hodně dobře pro nás začal a ukázali jsme soupeři jasně, že si jdeme pro vítězství. Pak jsme už diktovali vývoj a vše bylo i jednodušší. Přece jen Alžírsko už nemělo dost sil, aby s tím něco provedlo. Vlastně celou dobu jsme vedli. Kdybychom ale měli skóre otáčet, udělali bychom si to o dost těžší.

Teď máte před sebou na šampionátu ještě dvě utkání, jak obtížně bude pro ně najít motivaci?

Sice je ve hře nejlépe sedmnácté místo, ale to že se hraje o jakýsi pohár, může být pro nás motivace vzít si tu prezidentskou trofej a zabalit na cestu domů. Rozhodně chceme potvrdit ten trend zlepšeného herního projevu i výsledků a určitě i navázat na dvě výhry z posledních utkání. Takže cíl je jasný, zkusit tenhle mini turnaj na konci našeho pobytu v Kataru vyhrát. Nic víc už stejně dělat nemůžeme.

Prezidentský pohár se stane měřením sil čtyř nepostoupivších evropských celků, z nichž zejména váš první soupeř Rusko měl na mistrovství světa určitě daleko větší ambice. Co myslíte?

Pro mě je trochu překvapením, že tam nakonec spadlo i Rusko. My ale do pondělního souboje s ním půjdeme správně nakopnutí a chceme navázat na všechno dobré z těch výher nad Islandem a Alžírskem, abychom mohli odjet alespoň s trochu solidním dojmem, i když to konečné umístění bude horší, než v co jsme všichni tajně doufali.

Reklama

Související témata: