Hlavní obsah

Katar - Rakousko 29:27Katar s cizineckou legií píše historii, už se doma probil do čtvrtfinále

Dauhá

Šejkové mohou jásat, zase dobře investovali. Špičkovými házenkáři z muslimských oblastí Evropy vylepšený tým Kataru na domácím mistrovství světa postoupil už do čtvrtfinále, čímž píše házenkářskou historii nejen své země, ale i celého kontinentu.

Foto: Qatar Handball Asociation

Gólman Barcelony Daniel Šarič ve službách Kataru.

Článek

Nejlepším asijským umístěním na MS je dosud osmá příčka Korejců z roku 1997. Katařané, kteří vyhráli na turnaji páté utkání ze šesti, mají už jistotu, že takový výsledek minimálně vyrovnají a jasně předčí své nejlepší umístění z roku 2003, kdy skončili šestnáctí.

Domácí reprezentace, za níž nastupuje sedm naturalizovaných hráčů v čele s gólmanem Barcelonu Šaričem a neudržitelnou spojkou Markovičem, dokázala v Losailu porazit Rakousko. Důležitý moment přišel v úvodu druhé půle, kdy Šarič na téměř sedm minut zamknul branku a jeho spoluhráči otočili skóre šňůrou čtyř branek na 18:16.

Získané vedení Katar, který trénuje Španěl Rivera, hodně uklidnilo, i když Rakušané s rukopisem svého islandského trenéra Johannesson byli hodně houževnatí a dotáhli skóre. Do vedení se už ale nedostali, také kvůli častým vylučováním. Celkem dostali osm dvouminutových trestů, Katar jich měl polovinu. Ve čtvrtfinále na něj čeká vítěz pondělního souboje Německo-Egypt.

O historický výsledek se snažila usilovat i Makedonie, která je soupeřem Česka v kvalifikaci ME 2016 a ještě nikdy nefigurovala mezi elitní osmičkou na MS. Jenže v osmifinále v hale Al Sadd, kde měli výraznou převahu jejich fanoušci, nestačili na Slovince v čele s nejlepším střelcem turnaje Gajičem.

V duelu elitních kanonýrů tak 30leté slovinské křídlo s 9 góly předčilo vyhlášenou ostrou spojku Lazarova, jenž zahodil dvě sedmičky a trefil se pouze sedmkrát. Na hodně tvrdou hru sázející Makedonce oslabila i červená karta pro jednu z klíčových opor Mirkulovskiho. Dalším faktorem, který zlomil zápas, byl perfektní výkon brankáře Škofa. Příštím soupeřem čtvrtou příčku obhajujícího Slovinska bude vítěz duelu Francie–Argentina.

Chorvatsko postoupilo se štěstím

Poměrně jednoduchou cestu do čtvrtfinále měli obhájci titulu Španělé. V obří hale Losail, kde ještě doznívala radost z katarského postupu, už po deseti minutách vedli nad Tuniskem o pět gólů (7:2) a na nižší rozdíl se skóre pak za celou dobu už nedostalo.

Hrálo se jednoznačně pod taktovkou úřadujících mistrů světa, kteří ukázali hlavně velkou ofenzivní sílu. Tunisané dělali chyby a především se nestíhali vracet do obrany, takže hned v první půli inkasovali osmnáct branek a celý zápas nenašli způsob, jak Španělům čelit. Ti ve čtvrtfinále potkají vítěze duelu Dánsko-Island.

Chorvati se nečekaně pustili v hale Al Sadd s Brazilci do přestřelky, během úvodní čtvrthodiny padlo osmnáct branek (9:9). Favorit začal mít potíže, když Nascimento chytil v první půle čtyři sedmimetrové hody a bylo z toho poločasové vedení jihoamerického celku 15:13. Hed po změně stran ale Brazílie osm minut nedokázala skórovat

Chorvaté otočili skóre šňůrou pěti branek, jenže sami vlastní nervozitou a zbytečnými ztrátami míče soupeře vrátili do hry. Nakonec rozhodovala až poslední pětiminutovka, kdy Alilovič za nerozhodného stavu 24:24 zamknul branku a vítěze tak určily góly Karačiče a Duvnjaka. Ve čtvrtfinále se šťastně postupující Chorvatsko střetne s lepším ze souboje Švédů a Poláky.

Mistrovství světa házenkářů v Kataru - osmifinále:
Katar–Rakousko 29:27 (14:13)
Markovič 8/1, Capote 6, Roine 4 – Weber 7/4, Szilagyi a Herrmann po 4.
Slovinsko–Makedonie 30:28 (16:15)
Gajič 9/2, Škube 5, Doleneč 5 – K. Lazarov 7/2, Manaskov a Stoilov po 5.
Španělsko–Tunisko 28:20 (18:9)
Ugalde 7, Entrerrios 4, Tomas a Caňellas po 3/1 – Bughánmí 5, Aluíni a Tedž po 3.
Chorvatsko–Brazílie 26:25 (13:15)
Duvnjak 6, Štrlek a Kopljar po 4 – Silva 5, Gama a Ribeiro po 3.

Reklama

Související témata: