Hlavní obsah

Německo - Egypt 23:16Němci prošli bez jediné porážky do čtvrtfinále MS. Švédové překvapivě nestačili na Poláky

Dauhá
Aktualizováno

Na mistrovství světa se vůbec nekvalifikovali a účast v Kataru jim zajistilo teprve hodně kontroverzní udělení divoké karty na úkor Australanů. Teď ale němečtí házenkáři slaví postup mezi osm nejlepších, když v osmifinále jasně přejeli přemožitele českého týmu ze skupiny Egypťany. Postup slavili v pondělí i Francouzi, Dánové a překvapivě také Poláci, kteří porazili Švédy.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Německý házenkář Jens Schöngarth slaví gól proti Egyptu v osmifinále mistrovství světa v Kataru.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci afrického týmu výrazně zaplnili halu v Losailu, bylo jich tam snad deset tisíc, ale jejich nadšení rychle vyprchalo. Němci si důrazným způsobem uměli rozebrat egyptskou obranu a v brance jim zářil Lichtlein, jenž v prvním poločase chytil hned tři ze čtyř sedmimetrových hodů.

Navíc na začátku druhé půli předvedlo Německo pětigólovou šňůru a jeho vedení 17:8 ve 39. minutě naznačovalo, že je na nejlepší cestě do čtvrtfinále. Egypt předvedl nejlepší výkon na turnaji proti Česku a Švédsku, potom ale šel herně hodně dolů.

Střetnutí řídili čeští sudí Václav Horáček a Jiří Novotný.

Poláci překvapivě postoupili přes Švédy

Nečekaně končí i druhý celek skupiny C Švédové. V osmifinále proti Polsku udělali víc chyb než snad za všech pět předchozích utkání. Během prvního poločasu prohrávali o tři góly (5:8), ale ještě před pauzou otočili výsledek i díky kvalitnímu výkonu M. Anderssona v brance.

Ve druhé půli však získali navrch Poláci, kterým díky pečlivé práci v obraně vycházely trháky. Švédsko pod tlakem okolností, jak se snažilo o vyrovnání, kupilo chyby a rozjeté Polsko tažené bratry Jureckými je trestalo.

Francie s Dánskem jsou ve čtvrtfinále

Nakonec z mužstev, které potkal český národní tým v základní části turnaje, postoupila do čtvrtfinále pouze Francie. S Argentinou neměla vůbec žádný problém, už po pětadvaceti minutách měla k dispozici dvouciferný náskok a trpělivě ho navyšovala.

Dánové, kteří jsou obhájci stříbra, vytěžili v souboji s Islandem ze skvělého začátku. Po devíti minutách vedli 7:1! Tím byl určený ráz celého střetnutí. Soupeři citelně scházel Palmarsson s otřesem mozku a ukazovalo se, že nebýt liknavého přístupu Egypťanů k poslednímu zápasu skupiny C, tak se Island mezi šestnáct nejlepších celků turnaje vůbec nedostal. V osmifinále vlastně neměl šanci, dánská hra byla pestřejší i účinnější.

MS házenkářů v Kataru - osmifinále:
Německo - Egypt 23:16 (12:8)
Nejvíce branek: Gensheimer 6, Groetzki 5 - Issa 4, El Ahmar 4/1.
Švédsko - Polsko 20:24 (11:10)
Nejvíce branek: Källman 4, Pettersen 4/2 - M. Jurecki 5, B. Jurecki 5/4.
Francie - Argentina 33:20 (16:6)
Nejvíce branek: Porte 6, Joli 5/1, Guigou 4 - Carou 4, Cangiani a Pizarro po 3.
Dánsko - Island 30:25 (16:10)
Nejvíce branek: Lauge 6, Lindberg 6/3, Larsen 5 - Sigurdsson 7/2, Pettersson 7/3, Kristjansson 3.
Čtvrtfinálové dvojice:
Chorvatsko - Polsko
Katar - Německo
Dánsko - Španělsko
Slovinsko - Francie

Reklama

Související témata: