Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 28:28, na sedmičky 4:3Bylo to drama, ale čeští házenkáři po sedmičkách vybojovali trofej útěchy. Domů letí s Prezidentským pohárem

Dauhá

Konec dobrý, snad všechno dobré. Čeští házenkáři přidali na MS v Kataru čtvrtou výhru v řadě a proti Bělorusům doslova vyválčili sedmnácté místo na mistrovství světa a s ním i Prezidentský pohár. Trofej útěchy nakonec po remíze 28:28 získali díky sedmičkovému rozstřelu.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Kapitán Filip Jícha s Prezidentským pohárem za 17. místo na MS.

Článek
Fotogalerie

České mužstvo začalo s velkou chutí. Skvěle chytající Štochl a dobrá práce hráčů před ním v obraně nabízeli i možnost trháků. Po dvou Hrstkových akcích to bylo v osmé minutě už 6:3, jenže pak přišel dvanáctiminutový úsek bez českého gólu.

Reprezentantům se vůbec nedařilo dostat míč do křídel, spojky zůstávaly odcloněny a žádný brejk nepřicházel. Bělorusko tak pěti trefami po sobě otočilo skóre, k neudržení byl především 33letý Sergej Rutěnka. Hráč Barcelony, jenž v minulosti reprezentoval i Slovinsko, ale nyní už zase hájí barvy rodné země, dal jen během první půle osm branek.

Národní tým se přesto statečně rval o úspěch. Byl to Hrstka, kdo prolomil gólové mlčení. Vzadu zůstával velkou jistotou Štochl. Česko tak znovu převzalo vedení a nebýt několika ztrát míče mohl být poločasový náskok větší než jednogólový. Pro jeho udržení i po změně stran bylo hodně důležité, že náhradník Galia dokázal chytil hned tři sedmičky.

Jíchu odřízli

Bělorusové přesto zůstávali hodně houževnatí a jejich místy až přehnanou tvrdost egyptští rozhodčí docela tolerovali. Soupeř toho využil ke srovnání, stav 22:22 čtvrthodiny před koncem sliboval pořádné drama. Jíchu Bělorusové odřízli osobním bráněním a sami spoléhali hlavně na Rutěnku. Ani jednomu z celků se dlouho nedařilo odskočit na víc než rozdíl gólu ve skóre.

V předposlední minutě sudí odpustili soupeři jasný faul na Bečváře a z protiútoku dalo Bělorusko gól. Stav byl 27:28, ale Zdráhala vyrovnal. Útok soupeře se povedlo ubránit a Horák v poslední vteřině dostal podstřelem míč do sítě, jenže rozhodčí usoudili, že to bylo již po čase. Hodně diskutabilní verdikt.

Nakonec musely vítěze určit sedmičky. Zdráhala i Jícha proměnili, stejně jako hráči soupeře. Ve třetí sérii zaváhal Sobol a trefa Puchovského posunula soupeře do výhody. Pak se do české branky vrátil Štochla chytil pokusy D. Rutěnky i Kňazev, zatímco Babák s Hrstkou strhli zasloužený triumf na českou stranu.

MS házenkářů – Prezidentský pohár (o 17. místo)
Česko - Bělorusko 28:28, na sedmičky 4:3
Nejvíce branek: Jícha, Babák a Hrstka všichni po 5, Zdráhala 5/3, Sobol 3 - S. Rutěnka 11/4, Puchovskij 6/1, Nikulenkov a Citov po 3, Baranov 2, rozhodčí Rašíd, El Sajíd (oba Egypt.), sedmimetrové hody 3/3:8/5, vyloučení 3:5, 300 diváků, poločas 14:13.
Další zápasy o konečné umístění:
O 19. místo: Rusko - Bosna a Hercegovina 42:28 (20:16)
O 21. místo: Írán - Saúdská Arábie 26:22 (15:10)
O 23. místo: Chile - Alžírsko 27:27 (10:16), na sedmičky 3:1
Ve středečním čtvrtfinále se utkají Katar - Německo, Francie - Slovinsko, Polsko - Chorvatsko, Španělsko - Dánsko. Na vítěze čeká v Losailu páteční semifinále, ale hrát se bude i o 5.-8. příčku kvůli celkem šesti dostupným místenkám na olympijskou kvalifikaci. Nový mistr světa postoupí do Ria přímo.
Na dalších místech je už konečné pořadí MS 2015 jasné:
9. Makedonie
10. Švédsko
11. Island
12. Argentina
13. Rakousko
14. Egypt
15. Tunisko
16. Brazílie
17. Česko
18. Bělorusko
19. Rusko
20. Bosna a Hercegovina
21. Írán
22. Saúdská Arábie
23. Chile
24. Alžírsko

Reklama