Hlavní obsah

Caňellas parafrázuje Linekerův bonmot: Házená je hra, kterou nakonec vždycky vyhraje Francie

Martin Kézr (Losail)Právo

Stal se španělským hrdinou, když gólem dvě vteřiny před koncem vyřešil tajenku nejnapínavějšího čtvrtfinálového duelu MS házenkářů. Joan Caňellas hrál proti Dánům už minule ve finále, v němž jeho tým zvítězil rekordním rozdílem šestnácti branek. Letošní souboj v katarském Losailu byl daleko dramatičtější a o výhře obhájců titulu 25:24 rozhodla až zmíněná trefa.

Foto: Fadi Al-assaad, Reuters

Španěl Joan Caňellas (vlevo) jásá se spoluhráči po vítězství nad Tuniskem.

Článek

Jenže jen vydřená účast mezi elitní čtyřkou Španělsku nestačí. Jediný tým, který na turnaj zatím získal skalp domácího Kataru, chce dojít až k úspěšné obhajobě titulu. „Před dvěma lety jsme si všichni doma v Barceloně splnili krásný sen a teď máme před sebou ještě daleko obtížnější úkol, ale věříme jeden druhému a věřím, že jsme schopni dojít znovu až na vrchol," vykládá Caňellas.

Jestli duel s Dánskem byl reprízou boje o zlato na minulém MS, tak dnešní střetnutí Španěly s Francouzi je označováno za předčasné finále letošního šampionátu. „Ke každému zápasu už přistupujeme tak vážně, jako by za něj byla ta kýžená medaile," uvažuje Jíchův spoluhráč z bundesligového Kielu

„Často v této fázi turnaje už rozhodují detaily, drobnosti. S Francouzi to ale bude mimořádně těžké, těžko se budou hledat jejich nedostatky. Hráli jsme ale agresivně v obraně už proti Dánům, podobným stylem musíme vyrukovat na ně," uvědomuje si španělský hráč.

„Francie má ohromně zkušené mužstvo a přesně ví, kdy zabrat a co potřebují uhrát," vykládá Canellas a dokonce parafrázuje známý Linekerův citát o Němcích ve fotbale, jen s převedením na svůj sport.

„Házená je hra, ve které čtrnáct mužů hází míč po dobu 60 minut a na konci Francouzi vždycky zvítězí," směje se Caňellas a pro páteční večer si klade jasný cíl: "Přijde změna. Musíme zahrát tak, aby to vyřčené neplatilo," dodává s odhodláním

Reklama

Související témata: