Hlavní obsah

Katar - Polsko 31:29Katar se postupem do finále zapsal do historie. Poprvé získá medaili z MS země mimo Evropu

Losail
Aktualizováno

Poprvé v historii získá medaili z mistrovství světa házenkářů země mimo Evropu. Ba co víc, domácí Katar bude hrát v neděli v Losailu dokonce finálový zápas o zlato. Frenetická atmosféra v hledišti, které bylo plné mužů v bilých dišdaších, pomohla Kataru k semifinálovému vítězství nad Poláky 31:29. Ve finále narazí na Francii, která zdolala Španělsko 26:22.

Foto: Stringer, Reuters

Kázenkáři Kataru slaví vítězství nad Polskem a postup do finále MS.

Článek
Fotogalerie

Domácí výběr, který má k dispozici sedm naturalizovaných hráčů, dál píše svou pohádku. Pátek je v Kataru volným dnem a házená je najednou téma, takže nebylo divu, že si cestu do supermoderní haly v Losailu našlo přes patnáct tisíc diváků. A domácí fanoušci snad ani na vteřinu neutichli, hnali své mužstvo dopředu zpevěm a za zvuku bubnů.

Začátek ale katarské radosti nenasvědčoval. Poláci paradoxně ve vlastním oslabení získali dvougólový náskok (7:5 v 10. minutě), srbští sudí jim však poté vyloučili tři hráče v rychlém sledu a za celý poločas netrestaný Katar se vrátil do hry.

Ve 22. minutě byl stav 10:10, přičemž střelecký souboj sváděli kubánský rodák v domácím dresu Capote s mladším z polských bratrů Jureckých Michalem. Oba dali do té chvíle pět branek, tedy polovinu z tref svého celku.

Katar v závěru první půle utekl na rozdíl tří branek, když mu dobře fungovala obranná hráz a za ní předvedl několik výtečných zákroků 37letý bosenský rodák Šarič. Poláci v bouřlivé atmosféře trochu ztráceli herní jistotu.

Šarič zářil

Právě mezi gólmany byla velká odlišnost. Šaričova úspěšnost se dostala až ke čtyřiceti procentům, naopak Smzal nebyl takovou oporou jako ve čtvrtfinále a jeho náhradník Wyszomirski nechytil ani jednu z deseti střel, kterým čelil.

Polsko bojovalo, jenže Katar si udržoval vedení a tím byl i psychicky nahoře. Devět minut před koncem byl stav 23:21, důležité domácí góly pak dával Markovič. Nepomohlo ani přísné hlídání Capoteho, ze spojky jeho úlohu zastal Mallaš.

Na nižší než dvougólové manko se Poláci nedostali, hala v Losailu tak slavila přelom v dějinách házené. Katar, ještě před pěti lety považovaný za otusidera velkých turnajů, bude hrát v neděli finále. A stojí za tím trenér Rivera, jenž minule přivedl Španěly až ke zlatu.

Naštvaní Poláci po závěrečném hvizdu cítili křivdu a celý tým přišel dvojici rozhodčích ironicky zatleskat.

Francie si poradila se Španělskem

Katar se o titul střetne v neděli s Francií. Ta zůstala jako jediná na šampionátu i po osmém utkání neporažená. Španělsku vzala šanci na obhajobu titulu už v první půli agresivní hrou v útoku a především tím, že v brance ji doslova zářil Thierry Omeyer s neuvěřitelnou úspěšností zásahů 50 procent.

„Díky za to patří našemu pojetí obrany, já jen dělal práci, kterou tým potřeboval. Tlačili jsme na soupeře a přinutili ho udělat tolik chyb, že nemohl vyhrát," vykládal spokojeně 38letý veterán.

Už v 10. minutě za stavu 6:6 doslova zamkl branku a jeho tým pak získal stěžejní čtyřgólový náskok. Španělé se do vedení už za celý zápas nedostali, ač se po změně stran zaskvěl i jejich brankář Perez de Vargas a za úvodních třináct minut druhé půle propustil do sítě jedinou střelu. Francouzský náskok se pak ztenčil na minimum (19:18), ale nakonec slavila úspěch pestřejší hra úřadujících olympijských vítězů a mistrů Evropy.

Chorvaté a Dánové si zahrají olympijskou kvalifikaci

V zápasech o 5.-8. místo v hale Al Sadd si vítězní Chorvaté a Dánové vybojovali účast v olympijské kvalifikaci, která proběhne v dubnu 2016. Poražení Němci se Slovinci spolu sehrají v sobotu zápas o 7. místo, jejíž vítěz ještě získá poslední volnou místenku do boje o Rio.

MS házenkářů v Kataru:
Semifinále:
Katar-Polsko 31:29 (16:13)
Nejlepší střelci: Capote a Mallaš po 6, Hasaballáh 5, Markovič 5/1, Roine 3 - M. Jurecki 9, Jurkiewicz 5, Daszek a Szyba po 3, B. Jurecki 3/2.
Francie-Španělsko 26:22 (18:14)
Nejlepší střelci: Guigou 5, Narcisse, Porte, Sorhaindo všichni po 4 - Caňellas a Ugalde po 5, Maqueda 3, Rivera 3/2.
O 5. - 8. místo:
Chorvatsko-Německo 28:23 (13:11)
Nejlepší střelci: Štrlek 8, Čupič 5/2, Sliškovič 4 - Gensheimer 7/3, Schöngarth 6, Sellin 3.
Dánsko-Slovinsko 36:33 (19:15)
Nejlepší střelci: L. Hansen 13, Christiansen 7, Lauge 4 - Gajič 12/5, L. Žvižej a Škube po 4.
Vyhraje letošní MS házenkářů Katar, nebo Francie?
Katar
28,3 %
Francie
71,7 %
Celkem hlasovalo 3791 čtenářů.

Reklama

Související témata: