Hlavní obsah

Šance basketbalistů zahrát si ME jsou otevřené

PRAHA

První část úkolu splněna, mohli si ve čtvrtek říci čeští basketbalisté. Reprezentační mužstvo totiž završilo povedenou jízdu úvodní částí dodatečné kvalifikace o evropský šampionát a výhrou v Polsku si také ve čtvrtém duelu udrželo vlastní neporazitelnost. A stále může snít o tom, že si po dlouhých šesti letech zahraje na mistrovství Evropy.

Článek

Českému týmu teď stojí v cestě výběry Izraele a Maďarska. Turnaj se uskuteční už v dějišti mistrovství Evropy Srbsku a Černé Hoře a jen jeho vítěz získá právo připojit se k elitě. "Myslím, že teď je to naprosto otevřené. Všechny týmy mají šance na postup úplně stejné. Bude záležet na momentální formě a také na tom, ke komu se přikloní trocha štěstí," řekl dnes ČTK kouč Michal Ježdík.

Nyní jej těší hlavně to, že se jeho tým ve čtvrtek dokázal vypořádat s náročnou zkouškou na polské půdě a udržel se dál na vítězné vlně. "Pořád jsme klukům vštěpovali, že v Polsku mohou vyhrát, i když to bude stát hodně sil. A nakonec to dokázali. Rozhodla jednoznačně naše mentální síla," pochvaloval si Ježdík.

Poláci neustáli tlak

Českému výběru by ve čtvrtek ve Wloclawku "stačila" k postupu i prohra menší než o devět bodů, protože v prvním vzájemném duelu Polsko v Praze přehrál v poměru 73:64. Ale Welsch a spol. odmítli kalkulace a šli za výhrou.

"Bylo by hodně slepé, kdybychom tam jeli s tím, že nám stačí prohrát o tolik a o tolik...," zdůraznil Ježdík. "Nakonec se to všechno obrátilo proti Polákům. Pořád před sebou měli jen to, aby nás porazili o deset bodů, vůbec si nepřipouštěli, že by s námi také třeba mohli prohrát. Pak se dostali pod obrovský tlak a neustáli to," dodal Ježdík.

Trenér klade důraz na obranu

Kvalitní práce na obranné polovině a týmový výkon - to jsou podle Ježdíka základy úspěchu českého týmu v první části dodatečné kvalifikace. "Třikrát jsme inkasovali méně než 65 bodů, jen Estonci nám doma dali víc. To je výborná vizitka," uvedl Ježdík, který oceňuje i zastupitelnost v týmu. "Nejsme tým dvou nebo tří hvězd. Naopak, držíme v pravidelné rotaci deset hráčů. To je velmi podstatná věc," prohlásil kouč mistrovského Nymburka.

Čeští reprezentanti nemají čas a prostor na oslavy dílčího úspěchu. Už dnes brzy ráno odlétali z Polska, po dopoledním příjezdu do Prahy se připojili ke svým klubům a už v úterý se znovu budou v metropoli hlásit na reprezentačním srazu.

Mohou se ale těšit na to, že si po dlouhé době na tréninku zahrají milovaný "fotbálek". "Klukům jsem slíbil, že pokud v Polsku vyhrají, udělám výjimku a oni si budou moci zakopat," připomněl Ježdík s úsměvem kuriózní sázku. "Snad někde obstarám i ten slíbený míč fotbalové Barcelony," věřil reprezentační lodivod.

Hráči se odreagují v divadle

Basketbalisté si ve středu večer znovu zpestří program návštěvou pražského vinohradského divadla, kde shlédnou hru Brouk v hlavě. V ní se představí Ivan Trojan, populární herec a vášnivý basketbalový fanoušek, který nechyběl ani na domácích kvalifikačních zápasech.

Už v pondělí se hráči navíc dozví termíny závěrečné fáze kvalifikace, která se odehraje v Novém Sadu. Tam Češi odcestují příští sobotu. "Určitě budeme zase připravení dobře. Už v pátek jsme začali se skautingem. Nesmíme ztrácet čas," dodal Ježdík.

Reklama