Hlavní obsah

České basketbalistky vykročily do ME vítězstvím nad Francií

BURSA

Precizní výkon v obraně podložený jistou kombinační souhrou vynesl českým basketbalistkám na úvod mistrovství Evropy v Turecku nečekaně vysoké vítězství nad Francií 65:45. České hráčky v Burse převyšovaly své soupeřky hlavně přesnější střelbou a snadno pokořily první překážku v cestě za obhajobou stříbra.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Zásluhou přesně střílející Machové a přesné hry v obraně získal český tým hned v úvodu vedení 7:0. Ale po necelých čtyřiceti sekundách už také měla na svém kontě dvě osobní chyby zkušená Eva Němcová, která sice celý úvodní poločas hrála spolehlivě v defenzivě, do koše se ale trefila pouze z jednoho trestného hodu. Dalším sedmi střelám z dvoubodového území chyběla přesnost.

Francouzky táhla jen Melainová

Hru francouzského týmu stačily české hráčky dokonale přečíst a v útoku se soupeřky dostávaly jen málokdy do vyložených střeleckých pozic. Po trojce Vítečkové vedly po pěti minutách české basketbalistky už 10:3, po třech zbytečných ztrátách se ale náskok smrskl na jediný bod.

V kritické chvíli ale české hráčky neznervózněly, dokázaly zejména pokrýt úniky nebezpečné Melainové, jejíž zoufalé pokusy přes bloky nenašly z pěti střel ani jednou cíl. Postupně si přestaly v koncovce věřit i zbývající francouzské hráčky. Z 24 pokusů z dvoubodového území pouze čtyřikrát míč prolétl obroučkou.

Po první čtvrtině vedl český tým 19:15 a zásluhou soustředěného výkonu náskok postupně zvýšil až na devítibodový rozdíl 26:17. Hlavní oporou byla na rozehrávce Machová, ale nezklamala ani Uhrová, která ji na necelých pět minut vystřídala.

Koncovka patřila českému týmu

I po změně stran převládal na obou stranách hlavně urputný basketbal, v němž hrály prim obrany. Střelecky zachraňovala situaci Vítečková, která stačila třikrát odpovědět na snížení náskoku. Francouzky začaly zvyšovat tlak a ve 29. minutě zlikvidovaly vedení českého týmu na rozdíl jediného bodu 36:35. Koncovku třetí čtvrtiny ale zvládly české hráčky perfektně a návrat sedmibodového vedení znamenal i částečné uklidnění.

Naopak výkon francouzského týmu postupně rozkládala nervozita, šest minut před koncem už české basketbalistky vedly jedenáctibodovým rozdílem 48:37. V poslední zoufalé křeči sice ještě stačily Francouzky korigovat výsledek, ale takticky dobře hrající český tým, v němž se střelecky v závěru chytla Němcová, si už vítězství nenechal vzít.

Česká republika - Francie 65:45 (19:15, 29:22, 42:35).
Nejvíce bodů: Vítečková 14, Machová 12, Kulichová 11, Veselá 10 - Melainová 9, Le Dréanová a Ndongueová po 6.

Reklama

Související témata: