Hlavní obsah

Basketbalistky porazily na mistrovství Evropy i Polsko

BURSA (Turecko)

České basketbalistky si na mistrovství Evropy v Turecku připsaly druhé vítězství. Po pátečním triumfu nad favorizovanou Francií v sobotu svěřenkyně Jana Bobrovského porazily Polsko 64:47. Na úspěch se ale družstvo nadřelo více, než hráčky očekávaly. Zejména v prvním poločase byly bojovně hrající Polky, které na šampionát postoupily z dodatečné kvalifikace, rovnocennými soupeřkami.

Foto: DPA/EPA

Lucie Blahůšková (v bílém) bojuje o míč s nejlepší belgickou hráčkou Ann Wautersovou.

Článek

Trojka nejlepší polské basketbalistky Bibrzycké hned zkraje utkání poznamenala úvodní minuty zápasu, v nichž se český tým těžko prosazoval. Po úspěšných hodech Němcové a Machové sice český tým otočil na chvíli výsledek, ale až do sedmé minuty diktovaly tempo spíše soupeřky.

Také proto, že české hráčky zápolily se střelbou a do pohody se dostávaly jen pomalu. Zlepšení přinesly až přesné střely Vítečkové. Slibný pětibodový náskok ale stačily Polky v závěru úvodní čtvrtiny zkorigovat.

K útočné aktivitě dala ve druhé desetiminutovce signál Pavlíčková dvěma úspěšnými tříbodovými pokusy. České hráčky zlepšily hru v obraně, délku svých rukou využívala zejména Veselá, která jen za první poločas získala pět míčů. Do té doby aktivně hrající Polky ztratily na chvíli herní jistotu a náskok českého týmu vzrostl v 15. minutě na jedenáct bodů (29:18).

Trenér sáhl ke střídání

Trenér Bobrovský sáhl ke střídání, příležitost dostaly Mokrošová s Klimešovou. Jenže polský kouč Koniecki vyslal do hry z lavičky svůj hlavní trumf, kterým je neomylně střílející Bibrzycká. Ta dalšími dvěma trojkami stáhla do přestávky náskok českého týmu na rozdíl dvou bodů.

Po změně stran dostalo už utkání jednoznačný charakter. Kromě zlepšené hry v obraně se rozstřílela Vítečková, která třemi úspěšnými tříbodovými pokusy sehrála hlavní roli při zisku rozhodujícího náskoku. K Vítečkové se přidala i zkušená Němcová, naopak Polky zcela vypadly z role a náskok českých basketbalistek vzrostl až na patnáctibodový rozdíl (47:32).

V závěrečné části se ještě jednou Polky vzchopily. Jejich zlepšení ale stačilo pouze na snížení náskoku na desetibodový rozdíl. V koncovce už české hráčky taktickým výkonem zvrat nepřipustily.

Výsledek - skupina A:
Česká republika - Polsko 64:47 (18:15, 31:29, 47:35).
Nejvíce bodů: Pavlíčková 16, Vítečková 14, Němcová 11 - Bibrzycká 13, Lamparská 9. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Ciulin (Rum.).

Reklama

Související témata: