Hlavní obsah

Volejbalisté porazili na ME Španělsko 3:2

Čeští volejbalisté porazili na mistrovství Evropy v Bělehradu Španělsko 3:2 a udrželi si šanci na účast v semifinále, třebaže vinou dvou prohraných setů jen nevelkou. Jejich posledním soupeřem ve skupině bude ve středu Řecko. Domácí Srbové potvrdili postup výhrou nad Nizozemskem a večer je mohou následovat do semifinále i Francouzi, kterým stačí porazit Řeky 3:1.

Článek

Svěřenci trenéra Laurenta Tillieho se v důležitém duelu museli obejít bez blokaře Martina Lébla, kapitána národního týmu, který si při pondělním tréninku zranil kotník. "Martin má klasický výron bez dalšího poškození vazů. Zranění je bolestivé, ale dobře se hojí," řekl lékař týmu Pavel Prášil serveru idnes.cz. Podle něho zatím není jisté, zda čtyřnásobný držitel ceny pro nejlepšího českého volejbalistu roku stihne středeční zápas.

Léblův náhradník Staněk však začal excelentně. Dvěma "prasátky" bleskově vymazal úvodní španělský náskok a téměř bezchybně si počínal i na středu sítě, stejně jako druhý blokař Rak. Obranou na síti získal český tým v prvním setu osm bodů, španělský trenér Novillo vyčerpal druhý oddechový čas už za stavu 6:10 a největší útočnou hvězdu Pascuala brzy stáhl ze hry.

Hráči se trápili

Zato další sady byly diametrálně odlišné. Španělé, kteří se opět vrátili k základní sestavě, si dávali mnohem větší pozor na české útoky, obětavě bránili v poli a sami nutili soupeře k chybám na příjmu. Do koncovky druhého setu šel český celek se čtyřbodovou ztrátou a tu už stáhnout nedokázal.

V třetím dějství trápení pokračovalo. Do španělské části dvorce nedokázal přes kompaktní bloky umístit míč ani vysoký Štokr, který vystřídal Jakuba Novotného. Naopak na druhé straně spadlo mezi zkoprnělými českými hráči na zem i Rodriguezovo lehké plachtící podání.

Češi v těch chvílích byli psychicky téměř na dně, přesto se hned v úvodu další sady dokázali z hlubokého útlumu dostat. Série Staňkových podání rychle vyhnala skóre na 11:4 a druhý nahrávač Ticháček i za pomoci svého razantního servisu už zápas v poklidu dokormidloval k tie-breaku.

Zkušenosti Nováka přinesly úspěch

Do toho španělský trenér neposlal Pascuala a česká obrana si dokázala s ostatními smečaři poradit. V důležitých okamžicích pak slavila úspěch zkušenost Jiřího Nováka, který od stavu 10:9 třikrát bezchybně smečoval a mezitím navíc perfektně vykryl prostor při soupeřově útoku. Hned při prvním mečbolu španělský útočník Falasca přešlápl střední čáru a bezmála dvouhodinové drama přece jen skončilo českým vítězstvím.

Postup do sobotního římského semifinále si z šestičlenné skupiny zajistí jen dva celky. Pro třetí mužstvo bude náplastí přímá kvalifikace na příští mistrovství Evropy v roce 2007 v Rusku.

Skupina B
ČR - Španělsko 3:2 (17, -22, -17, 14, 11)
Rozhodčí: Porcari (It.), Zenovič (Rus.). Čas: 107 min. Diváci: 650.
ČR: Pláteník, Staněk, J. Novotný, Novák, Rak, Zapletal, libero Habada - Štokr, M. Novotný, Hudeček, Ticháček.
Španělsko: M. A. Falasca, Rodriguez, Molto, G. Falasca, Pascual, Subiela, libero Valido - Sevillano, Ferrandez, Palharini, Garcia-Torres.
SČH - Nizozemsko 3:0 (20, 18, 19)
Tabulka
1. SČH44012:18
2. Španělsko4228:96
3. Česko4227:86
4. Francie3218:45
5. Řecko3124:84
6. Nizozemsko4043:124

Reklama

Související témata: