Hlavní obsah

Házenkáři zahajují samostatnou českou extraligu

KARVINÁ

Souboj dvou největších kandidátů na titul otevře nový ročník české extraligy házenkářů, která vyrostla na troskách marketingově neúspěšné česko-slovenské interligy. Karviná a Dukla se vzhledem k víkendovému vystoupení Pražanů na Kypru v předkole Poháru PVP potkají už ve středeční předehrávce.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Kdyby nadcházející ročník extraligy nevyhrála Karviná nebo Dukla, byla by to malá senzace. Česká házená se po pětileté existenci neúspěšného projektu interligy pokusí o oživení vlastní cestou. Týmům chybí hráčská kvalita i peníze na nákupy posil, hráči odcházejí za výdělkem do nižších soutěží v zahraničí.

Největším aspirantem na titul zůstává sedminásobný mistr Baník Karviná. Klub, který dlouhodobě profituje z výtečné práce s mládeží, a jediný stálý český zástupce v evropských pohárech. I letos sice Karviná pouštěla žilou, ale na rozdíl od konkurence díry v sestavě zalátala. Odchody reprezentantů Kusta (Pfullingen) a Szymanského (Djurgaarden) nebo Laclavika (Logroňes) s Kamilem Heinzem (Syrakusy) by jí neměly zlomit vaz. Mezi posily patří třeba ukrajinská spojka Kuzo (Zubří) nebo Slovák Korňan (Považská Bystrica).

"Stále máme relativně mladý manšaft, proto jsme přípravu koncipovali na zápasy s kvalitnějšími kluby z Maďarska, Rakouska nebo Německa," řekl trenér Jiří Kekrt. Baník bude znovu válčit na dvou frontách. Už začátkem září ho proti Flensburgu čeká vstup do Ligy mistrů.

Slezany může prohnat Dukla, byť ji opustili gólman Štochl (Ahlen) a reprezentační pivot Hynek (Melsungen). Kostra mužstva má však svou sílu a v reprezentační spojce Čurdovi i schopného kanonýra. Ani letos Dukla nezapustí kořeny v Praze - loňský azyl v Plzni mění za Louny.

Potenciál v Zubří

Velký potenciál v podobě talentovaných odchovanců dřímá i na Valašsku v Zubří, v klidném středu tabulky by se podle papírových prognóz měly pohybovat Brno s Hranicemi.

Dvanáctičlenná soutěž bude mít podle všeho velké výkonnostní mezery. Více než polovina týmů má nejskromnější ambice a prahne pouze po záchraně - k šestici nováčků Lokomotiva Plzeň, Lovosice, Třeboň, Jičín, Napajedla a Kopřivnice se přidal Frýdek-Místek, který pro vážné ekonomické potíže drasticky omladil sestavu a bude mít zřejmě velké starosti s udržením v soutěži.

Vedení extraligy na kluby nastražilo záludný systém. Dvaadvacet kol v základní části rozdělí tabulku na osm nejlepších týmů, které jdou do čtvrtfinále na dva vítězné zápasy, a čtyři poslední, které se v takzvaném play out utkají s vyřazenými čtvrtfinalisty o záchranu. Soutěž tak na obou pólech tabulky vyvrcholí finálovými sériemi - o titul na tři zápasy, o udržení jen na dva. Raritou hracího systému je fakt, že vítěz základní části může nakonec sestoupit z extraligy.

Zahajovací duel mezi Karvinou a Duklou začne ve středu v 17:30, kolo bude zkompletováno dalšími pěti zápasy o víkendu.

Reklama