Hlavní obsah

Na postup Nymburk nedosáhl a prožil si doma smutné loučení s pohárovou Evropou

Praha

Basketbalový Nymburk končí cestu pohárovou Evropou, aniž by dosáhl na play off. Mezi šestnáct nejlepších týmu soutěže se nedostal. V závěrečném utkání druhé fáze Eurocupu potřeboval porazit ruskou Kazaň alespoň o devět bodů, aby ji dostal v tabulce skupiny G pod sebe, jenže porážka 79:84 na holešovické palubovce vzala domácím všechny postupové šance.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Basketbalisté Tre Simmons (zleva) a Jiří Welsch z Nymburka, Kostas Kaimakoglou z Kazaně a Christian Burns z Nymburka v utkání 6. kola osmifinále Evropského poháru.

Článek

„Byla tu velká příležitost na úspěch, jenže jsme nezahráli tak, abychom sen proměnili v realitu. Kazaň se předvedla jako velký tým plný talentu, nebezpečný na všech pozicích zvenku i zevnitř. Vstoupila do důležitého duelu o hodně lépe a ukázala, že umí kontrolovat tempo zápasu," mínil trenér Kestutis Kemzura.

Nymburku absolutně nevyšel začátek utkání, kdy dělal spoustu chyb a v 7. minutě po už sedmé ztrátě míče prohrával 8:19. Teprve dvě trojkové trefy za sebou domácí tým probraly. Zpřesnil herní projev v útoku, zastavil rychlý protiútok Kazaně a tím začal snižovat i manko ve skóre.

Po čtvrthodině byl stav 24:27, i když se český mistr pod košem docela trápil s kazaňskými pivoty. Nymburk ale s podporou téměř dvou tisícovek diváků dřel a v 18. minutě dosáhl srovnání na 31:31, jenže ruský klub vzápětí zase devítibodovou šňůrou odskočil. To se ukázalo jako rozhodující okamžik duelu.

Závěrečný finiš už Nymburk nespasil

Neomylný při střelbě zůstával 211 cm měřící americký rodák s izraelským pasem Fischer. Největší nymburskou starostí byla obrana. Kazaň, která začala sezónu v Eurolize, se proti ní docela lehce prosazovala. Domácí se snažili z tříbodové vzdálenosti, celkem jim během třiceti minut vyšlo pět z jedenácti pokusů, jenže blíž než na rozdíl čtyř bodů se za tu dobu nedostali.

Za hosty se začala prosazovat i další hvězda ze zámoří Langford a naděje českého mistra na setrvání v Eurocupu mizela jako pára nad hrncem. „K postupu by každý hráč musel odevzdat ze sebe to nejlepší a možná i trochu navíc, což se prostě nestalo," zalitoval Kemzura.

Poslední čtvrtinu začínal Nymburk za krajně nepříznivého stavu 49:58. Přestože se s diváckou podporou nadechl k velkému finiši a snažil se o snížení, už neměl sílu, čas ani basketbalové schopnosti, aby převrátil skóre na svou stranu. Po Hrubanově trojce devět vteřin před koncem to bylo 79:82, čímž ještě svitla šance na prodloužení. Poslední útok Kazaně ale zakončily úspěšné trestné hody a bylo vymalováno.

Problémem byly chyby při bránění

„Neměli jsme vydařený začátek utkání, pak už jsme vlastně pořád jen dotahovali a soupeř si to zkušeně hlídal. Problém byl v tom, že jsme dělali chyby při bránění a dostávali jednoduché koše. Přitom se zdálo reálné myslet na skalp i tak špičkového celku jako je Kazaň, jenže jsme zahráli špatně, to si přiznejme," litoval nymburský pivot Petr Benda.

Nymburk nepostoupil a Benda hledal důvody. „Bohužel jsme neměli dobrou formu v lednu. Když jsme prohráli první tři zápasy ve skupině, byli jsme na odpis a asi málokdo věřil, že se ještě vrátíme do boje o postup. Nakonec jsme se z toho dna zvedli, ale nedotáhli jsme vzepětí k úspěšné tečce. Před rokem nás Kazaň vyřadila v osmifinále, teď kvůli ní končíme o krok dřív a přitom se mi zdála letos hratelnější," uvažoval český reprezentant.

Eurocup basketbalistů - skupina G
Nymburk-Kazaň 79:84
Nejvíce bodů: Simmons a Washington po 14, Benda a Burns po 12 - Langford 22, Fischer 17, White a Freimanis po 10, 1880 diváků, čtvrtiny 16:21, 15:17, 18:20, 30:27.

Reklama

Související témata: