Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova prohrály v play off LM s Eczacibasi

Prostějov

Volejbalistky Prostějova prohrály v úvodním utkání prvního kola play off Ligy mistryň s tureckým Eczacibasi Istanbul 1:3. České mistryně zaskočily své soupeřky výborným výkonem v úvodním setu, v dalším průběhu zápasu už nestačily čelit tlaku zkušenějších a důraznějších soupeřek. Vzchopily se ještě ve čtvrté sadě, hvězdný turecký tým ale zvrat nepřipustil Odveta je na programu příští středu od 17:30 v Istanbulu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Andrea Kossányiová z Prostějova v utkání volejbalové Ligy mistryň proti Eczacibasi Istanbul.

Článek

Prostějov vstoupil do zápasu excelentně. V sestavě se objevila i smečařka Simonová, která navzdory poranění kotníku chtěla nastoupit alespoň do části utkání. Důrazným podáním a přesnou obranou na síti získaly domácí volejbalistky pětibodový náskok. Turecký tým, který vyhrál v základní části jen s jednou porážkou skupinu D, se jen s obtížemi dostával do herního rytmu. Jeho útočné akce stačily Hanačky vykrývat i v poli, kde vynikala obětavostí libero Kovářová.

Útočné akce českých mistryň připravovala nahrávačka Weissová a nejčastěji je zakončovala razantními smeči u sítě i ze zadního pole Simonová. Dobře jí sekundovala Kossányiová. Agresivita vynesla domácímu týmu sedmibodový náskok, který stačil ke klidnému závěru úvodního setu.

V dalším průběhu zápasu už ale české mistryně neudržely precizní a koncentrovaný výkon. Jejich kombinační souhra ztratila přesnost a uvadala i síla domácích smečařek. Naopak na turecké straně se rozehrála po poněkud nevýrazném vstupu do zápasu hlavní hvězda Eczacibasi smečařka De La Cruzová, jejíž dělové rány často znamenaly body.

Na síti zastavovala útoky chorvatská blokařka Poljaková. Volejbalistky Eczacibaci převzaly režii zápasu. Domácí volejbalistky uhrály ve druhém setu pouze 15 bodů a ve třetím ještě o jeden bod méně.

Svěřenkyně trenéra Čady se vzchopily až ve čtvrté sadě, kdy srovnaly skóre na 18:18. Zásluhu na zvratu měl přesnější útok středem sítě, kde se prosazovaly Kargová, Markevičová a Borovinšeková. Volejbalistky Eczacibasi ale už vítězství nepustily z rukou a hned prvním proměněným mečbolem si za 97 minut připsaly první vítězství a dobrou výchozí pozici do odvety.

Volejbalová Liga mistryň - 1. kolo play off, úvodní zápas:
Agel Prostějov - Eczacibasi Istanbul 1:3 (18, -15, -14, -21)
Rozhodčí: Saltalippi (It.) a Markov (Rus.). Čas: 97 min. Diváci: 1500.
Sestava a body Prostějova: Markevičová 13, Kargová 9, Simonová 12, Kossányiová 8, Borovinšeková 8, Weissová 2, libero Kovářová - Gambová 1, Soaresová. Trenér: Čada.
Nejvíce bodů Eczacibasi: Demürová-Gulerová 20, De La Cruzová 17, Larsonová-Burbachová 16, Poljaková 13.
Kazaň - VakifBank Istanbul 2:3 (24, -21, -20, 25, -7).

Reklama

Související témata: