Hlavní obsah

Medailový sen českých volejbalistů zůstal v troskách

PRAHA

Čeští volejbalisté odletěli na evropský šampionát do Bělehradu s cílem postoupit do semifinálových bojů v Římě, ale do Prahy se vrátili se sklopenými hlavami už ve čtvrtek. Po nevydařených zápasech s Francií a Řeckem skončili ve skupině B až na předposledním, pátém místě.

Článek

Vedle vysněné medaile jim tak unikly i vypsané prémie a přímý postup na příští mistrovství Evropy. "Hodnotím to určitě špatně. Chtěli jsme postoupit do finálové čtyřky do Říma, a to se nám nepovedlo," neskrýval zklamání kapitán mužstva Martin Lébl.

Manažer reprezentace Ivo Dubš byl vůči týmu shovívavější. "Řekl bych, že jsme odehráli průměrné mistrovství se třemi povedenými a dvěma nevydařenými zápasy. Bohužel nás ty nevydařené poslaly ke dnu, a ačkoliv skupina byla úžasně zamotaná, tak jsme z toho nevytěžili tolik, co se vytěžit dalo," řekl ČTK někdejší reprezentační smečař.

Navzdory úvodnímu zaváhání proti Francii a očekávané porážce s domácím Srbskem a Černou Horou žila česká naděje na postup do semifinále až do posledního zápasu. "Nepřekvapilo mě, že byla skupina takhle vyrovnaná. Já už jsem před mistrovstvím tvrdil, že druhý bude postupovat se dvěma porážkami, a to se nakonec splnilo," komentoval Dubš vývoj ve skupině.

Selhání s Řeckem

Českým volejbalistům stačilo ve středu porazit Řecko 3:1, ale po vítězném úvodním setu naprosto selhali a prohráli hladce 1:3. "Zklamaní byli asi všichni, bohužel ten zápas nevyšel vůbec nikomu. Kdybychom vyhráli, tak by bylo všechno jinak, na všechno ostatní by se zapomnělo. Ale bylo to hodně o únavě a už jsme se s tím nedokázali porvat," řekl reprezentační manažer.

V zápasech se Španělskem i s Řeckem na palubovce chyběl kapitán Lébl, který s výronem v kotníku seděl jen na tribuně. "Je to to nejhorší, co se může sportovci stát. Není to nic příjemného, ale to se ve sportovním životě stává," řekl zklamaný blokař.

Tillie byl zklamaný, obraz týmu se ale zlepšil

V červenci reprezentaci převzal francouzský trenér Laurent Tillie, který ale po úspěšné světové kvalifikaci nedovedl na evropském šampionátu své svěřence k vysněnému cíli. "Chyba byla určitě v nás. Připravení jsme byli dobře, ale nezvládli jsme ty dva nejdůležitější zápasy po psychické stránce," zhodnotil příčiny výbuchu Lébl, jenž si už dříve příchod zahraničního trenéra pochvaloval.

Francouzskému kouči vypršela u týmu smlouva a odletěl z Bělehradu do francouzského Cannes, kde musí plnit povinnosti v klubu. Nad jeho budoucností na lavičce českého národního týmu visí otazník. "Musí se probrat celé jeho působení. Jednání správní rady je 21. nebo 23. září. Tam bude předložena souhrnná zpráva a očekávám, že do konce roku bude představen nový trenér," naznačil další postup Dubš.

Navzdory zklamání z nečekaného výpadku na ME byl Tillie s výsledky své práce s českými volejbalisty spokojený. "Bylo na něm vidět enormní zklamání, ale na druhou stranu uznal, že za dobu jeho působení tým prošel určitou evolucí a celkově se obraz týmu podle jeho vyjádření vylepšil," zprostředkoval koučovy pocity Dubš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články