Hlavní obsah

Basketbalisté v kvalifikaci ME prohráli s Maďarskem

NOVI SAD

Čeští basketbalisté v neděli v dodatečné kvalifikaci o evropský šampionát poprvé prohráli. Svěřenci Michala Ježdíka podlehli v Novém Sadu Maďarsku 79:84. Pokud si tým chce udržet naději na účast na šampionátu v Srbsku a Černé Hoře, musí v pondělním zápase porazit Izrael minimálně stejným bodovým rozdílem.

Článek

Český tým do utkání vstoupil povzbuzený předchozími výhrami nad Polskem i Estonskem, ale proti Maďarům musel od samého začátku utkání dotahovat náskok soupeře. Už v páté minutě museli Češi poprvé vyhlásit stav ohrožení, když soupeř unikl do devítibodového trháku.

Ježdíkův tým vyplýtval příliš mnoho sil při likvidování několika maďarských nástupů. Nikdy se sice nenechal úplně zlomit, ale taktovku utkání mužstvo dirigované hlavně výtečným Báderem nikdy nepustil, i když Češi často míchali sestavou.

Češi ztráceli v poločase šest bodů, když ale ve 24. minutě snížili na 47:49, povedla se soupeři další sedmibodová šňůra. Minutu před koncem třetí čtvrtiny vedlo Maďarsko dokonce už o dvanáct bodů, přesto čeští reprezentanti znovu v závěrečné desetiminutovce dokázali zadělat na pořádné drama.

Welsch držel naději

K českému útoku zavelel dvěma trojkami za sebou v 35. minutě dlouhán Votroubek a snížil na rozdíl čtyř bodů. V závěru pak na sebe často bral zodpovědnost Welsch, jediný český zástupce v NBA.

Hlavně díky němu Češi stále žili v naději. Minutu a půl před koncem Welsch trojkou dotáhl své mužstvo na dohled tří bodů, pak se ještě trefil za dva body a soupeř vedl už jen 81:79.

Přesto už Maďarsko v hektickém závěru i díky úspěšným trestným hodům vedení a první cenné vítězství ve skupině nepustilo. Češi tak musejí do pondělí zmobilizovat síly a porazit Izrael. Pokud nevyhrají alespoň o pět bodů, jejich sen o účasti na ME se definitivně rozplyne.

Maďarsko - ČR 84:79 (26:18, 41:35, 66:55)
Nejvíce bodů: Báder 21, Németh 15, Dávid 13, Gulyas 12 - Welsch 16, Benda 15, Miloš 11, Whitfield a Votroubek 9, Starosta 8, Sokolovský 6, Bartoň 3, Czudek 2. Pět chyb: Meszaros - Miloš, Czudek.

Reklama

Související témata: