Hlavní obsah

Italští volejbalisté nepustili na evropský trůn Rusy

Evropskému mužskému volejbalu nadále kralují Italové. V domácím prostředí v Římě porazili ve finále Rusko po pětisetové bitvě a z posledních devíti kontinentálních šampionátů získali titul již pošesté. Italové dnes vyhráli rozhodující sadu poměrem 15:10 a svým soupeřům vrátili porážku ze základní skupiny i s úroky.

Článek

Italští hráči neměli v 90. letech ve světě konkurenci, ale v posledních letech vládnou mužskému volejbalu podobným způsobem Brazilci. Tým squadry azzurry s nimi prohrál loni finále na olympiádě v Aténách, ale v Evropě trůn nepustil. Rusové přitom dnes získali suverénně druhý i třetí set (25:14 a 25:15), když se jim dařilo bránit univerzála Feie, ale v nasazeném tempu nevydrželi.

Italové od čtvrté sady zlepšili přihrávku, překonali krizi a na klíčové chvíle se znovu zkoncentrovali. Když v polovině tie-breaku ruský smečař Teťjuchin dvakrát nesložil míč, domácí se dostali do tříbodového trháku a k radosti bezmála patnáctitisícového davu v hale si znovu pověsili na krk zlaté medaile.

Rusko jako nástupce posledních mistrů Evropy ze Sovětského svazu z roku 1991 si bude muset počkat minimálně do příštího šampionátu, který se za dva roky uskuteční právě na jeho půdě.

Třetí letos skončilo Srbsko a Černá Hora, čtvrtým místem překvapili Španělé. Čeští reprezentanti obsadili devátou příčku, dvě za přímým postupem na příští ME, a budou muset absolvovat kvalifikaci.

Cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje převzal italský smečař Alberto Cisolla. Z týmu staronových vítězů získali individuální ocenění ještě blokař Luigi Mastrangelo a libero Mirko Corsano.

ME volejbalistů - finále
Itálie - Rusko 3:2 (22, -14, -15, 19, 10)
Rozhodčí: Končnik (Slovin.), Rachard (Fr.). Čas: 102 min. Diváci: 14.530.
Itálie: Vermiglio, Mastrangelo, Cisolla, Fei, Tencati, Černič, libero Corsano - Sintini, Savani, Lasko, Paparoni.
Rusko: Poltavskij, Kazakov, Teťjuchin, Jegorčev, Abramov, Makarov, libero Verbov - Melnik, Ušakov, Baranov.
Konečné pořadí ME
1. Itálie, 2. Rusko, 3. SČH, 4. Španělsko, 5. Polsko, 6. Řecko, 7. Francie, 8. Chorvatsko, 9. ČR, 10. Portugalsko, 11. Nizozemsko, 12. Ukrajina.
Přehled nejlepších hráčů
Nejužitečnější: Alberto Cisolla (It.), nejlépe podávající: Ivan Miljkovič, nahrávač: Nikola Grbič (oba SČH), libero: Mirko Corsano, blokař: Luigi Mastrangelo (oba It.), útočník: Israel Rodriguez (Šp.), přihrávač: Pavel Abramov (Rus.).

Reklama

Související témata: