Hlavní obsah

Basketbalistka Němcová vytouženou medaili oplakala

Eva Němcová byla před devíti lety vyhlášena nejlepší basketbalistkou Evropy, dvakrát vyhrála Evropskou ligu a prosadila se i v zámořské WNBA. Dokázala toho ve své kariéře hodně, chyběl jí jen úspěch v národním mužstvu. Toho se dočkala v neděli, když trojkou těsně před koncem rozhodla finále ME proti Rusku. Vytouženou medaili dvaatřicetiletá basketbalistka oplakala.

Článek

Novopečená mistryně Evropy o zisku cenného kovu v národním týmu snila celou kariéru. "Teď se mi ten sen splnil, a to tím nejkrásnějším způsobem, jaký mohl nastat," řekla dnes po příletu do Prahy, kde úspěšný tým přivítal i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Před třemi lety měla Němcová úplně jiné pocity, když musela kvůli problémům s levým kolenem ukončit kariéru. "Bylo to hrozné, to se ani nedá popsat. Najednou jsem musela skončit s něčím, co jsem dělala celý život," vzpomínala na tiskové konferenci.

Bez basketbalu ale nejlepší hráčka Evropy roku 1996 vydržela jen tři měsíce. Pak pomalu zkusila trénovat, a když se koleno uklidnilo, mohla se znovu vrátit do vrcholového sportu.

Její koš vstoupil do historie

Po šesti letech se objevila i v národním družstvu a dovedla tým k historickému titulu. Jako nejzkušenější česká hráčka od začátku šampionátu hrála pod tlakem. "Cítila jsem to, ale možná právě v tom posledním utkání jsem s pomocí svých zkušeností dotáhla tým k vítězství," svěřila se.

Její trojka osm vteřin před koncem vstoupila do dějin českého basketbalu. "Soustředila jsem se hlavně na tu střelu. V první chvíli jsem si nebyla úplně jistá, jestli to tam spadne, ale naštěstí se to povedlo," řekla Němcová o vítězném koši, který trenér Jan Bobrovský i kapitánka Hana Machová v první chvíli považovali jen za úspěšný dvoubodový pokus.

Jednou se pochlubí dětem

Hezčí okamžik ve své kariéře prý ještě hráčka italské Parmy nezažila. "Byla to nejdůležitější a nejkrásnější střela, co jsem kdy vystřelila. Necítím se jako hrdinka, ale byla jsem na sebe pyšná," uvedla den po triumfu, ke kterému basketbalistkám dnes poblahopřál po prezidentu Václavu Klausovi i premiér Jiří Paroubek.

Na životní zápas se určitě ještě podívá v klidu na videu. "Myslím, že to rodiče nahráli, a určitě si to nechám ve sbírce. Třeba to jednou ukážu dětem," dodala.

Němcovou nyní čekají jen necelé tři dny s rodinou a přáteli, pak už se přesune do Itálie, kde v dresu Parmy zahájí přípravu na novou sezónu.

Reklama