Hlavní obsah

Basketbalisté postup na ME nevybojovali

NOVI SAD

Zatímco české basketbalistky v neděli slavily historické zlaté medaile na mistrovství Evropy, jejich čeští kolegové se na nejbližší šampionát starého kontinentu v Srbsku a Černé Hoře ani nepodívají. Svěřenci trenéra Michala Ježdíka po nedělní prohře s Maďarskem podlehli v kvalifikaci Izraeli 78:83 a potřetí za sebou budou na mistrovství Evropy chybět.

Článek

Šampionát začíná už v pátek v Srbsku a Černé Hoře a národní tým po klopýtnutí s Maďary potřeboval vyhrát alespoň o šest bodů, aby nevypadl ze hry o jediné postupové místo. Ze začátku se zdálo, že by to mohlo být reálné. Ve druhé čtvrtině se nám při dobré obraně a úspěšné střelbě zdálky povedla čtrnáctibodová šňůra, při níž Izraelci nebyli schopni dát koš ze hry a české vedení narostlo až na 43:26.

Welsche limitovaly fauly

Ze hry potom ale musel odstoupit zdravotně indisponovaný Bartoň, jeho spoluhráči vyrobili řadu chyb, dopouštěli se nepřesného zakončení a neuměli bránit trojky soupeře, který na začátku třetího dějství srovnal na 45:45. Čekání na úspěšnou trefu v podání reprezentace se protáhlo na téměř šest minut, až střídající Sokolovský a Miloš zdálky vrátily vedení na naší stranu, mezitím ale hru Welsche limitovaly čtyři nasbírané fauly.

Velkou bojovností tým přesto vydřel 3,5 minuty před koncem slibný stav 73:69 a jen koš mu scházel k naplnění naděje. Izraelci však reagovali trojkou, po našich zbytečných ztrátách skórovali ze dvou rychlých brejků a nakonec zápas definitivně obrátili šňůrou 12 bodů.

"Udělali jsme víc chyb, ale soupeř ukázal velkou univerzálnost týmu a hlavně předvedl disciplinovanější hru, v pohybu s kvalitní střelbou i bleskovým protiútokem," hodnotil kouč Michal Ježdík.

Česko - Izrael 78:83 (26:21, 45:42, 60:58).
Nejvíce bodů: Miloš 15, Bartoň 13, Benda a Welsch po 10, Whitfield a Sokolovský 9, Starosta 6 - Burstein 16, Hagag 15, Hagag 13, Šason a Šelef po 11, Tapiro 8.
Vítěz duelu Izrael-Maďarsko postoupí na ME, kde ve skupině potká Lotyšsko, Španělsko, Srbsko a Černou Horu.

Reklama

Související témata: