Hlavní obsah

Salamanca - USK Praha 48:50Basketbalistky USK vykouzlily na horké španělské půdě výhru, rozhodla Veselá 42 vteřin před koncem

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Parádně vykročily basketbalistky USK Praha do boje o Final Four Euroligy. I bez nemocné české reprezentantky Vítečkové dokázaly ve španělské Salamance vyhrát rozdílem dvou bodů a mají tak v sérii play off navrch. Druhou, už postupovou výhru, mohou získat v pátek od 18 h na domácí půdě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Jana Veselá v reprezentačním dresu

Článek

Domácí tým v bouřlivé atmosféře po osmi minutách vedl 9:7, ale ženy USK ještě do první pauzy šestibodovou šňůrou otočily výsledek. Agresivním bráněním zastavovaly rychlý protiútok španělského klubu, Salamanca dokonce přes čtyři minuty vůbec nedala koš.

České šampiónky tak předvedly další, tentokrát devítibodovou sérii, a přesně v polovině druhé čtvrtiny se mohly těšit ze slibného vedení 23:15. USK skvěle táhla Palauová, která ve své rodné zemí sklízela jen pískot od španělského publika. Její tým měl navrch díky útočnému doskoku i nižšímu počtu ztrát, jenže o náskok přišel vinou velmi nízké úspěšností střelby, která mu v tom okamžiku spadla pod třicet procent.

Salamance se zranila Murphyová

Poslední tři minuty druhého dějství bohužel nevstřelily Pražanky ani koš, takže následoval zase další obrat skóre na poločasových 26:25, neboť Salamanca nasázela sedm bodů za sebou. Čtvrt hodiny před koncem vedla 35:30, ale vývoj duelu ve vlnách pokračoval.

Šest bodů v řadě dostalo do vedení opět USK, jenže v poslední vteřině dala koš Xargayová, takže Salamanca vstupovala do čtvrté části s nejtěsnějším vedením. Domácím už v té chvíli ale nemohla pomoci v USA narozená naturalizovaná reprezentantka Černé Hory Murphyová, kterou s bolavým kolenem odnesli z palubovky.

Napínavá přetahovaná pokračovala a ve 32. minutě byl nerozhodný stav 40:40. Dva koše pivotky Vaughnové po sobě umožnily USK zase trochu odskočit ve skóre. Zápas spěl k nesmírně dramatické koncovce, 109 vteřin před koncem Salamanca srovnala na 48:48.

Chorvatka Rezanová ve službách domácího celku ale potom neproměnila ani jeden ze dvou trestných hodů a z ruky Veselé padl 42 vteřin před koncem vítězný koš. V napínavém finiši rozhodla přesná a pečlivá obrana v podání USK, po sérii úspěšných doskoků mohla propuknout radost Pražanek.

Hráčky USK využily tlaku, který na domácích ležel

„Bylo to veliké drama, která nakonec rozhodla hlava i naše lepší koncentrace v posledních dvou minutách," říkala trenérka Natália Hejková a pochválila Veselou, která nejen že dala rozhodující koš, ale vzápětí předvedla i parádní obranný zákrok, jimž znemožnila Salamance vyrovnání a postarala se o důležitý zisk míče.

Podle Hejkové však správně zabojovala všechna děvčata v dresu USK. „Hlavně ten náročný zápas zvládla ve svém nitru. Chtěly jsme využít toho, že psychický tlak a takový ten pocit musíme, tentokrát byl spíš na straně Salamanky," připomněla trenérka.

Španělský klub vůbec poprvé v euroligové sezóně padl doma, kde přitom hodně těží z bouřlivé divácké kulisy. „Poznaly to hráčky na vlastní kůži, ale nakonec i tuto záležitost ustály. Jen si nesmíme myslet, že je něco hotové. Druhý krok za postupem, který budeme chtít udělat už v pátek na Královce, může být ještě daleko těžší," uvedla trenérka českých šampiónek.

Euroliga basketbalistek - první zápas čtvrtfinálové série play off
Avenida Salamanca - USK Praha 48:50
Nejvíce bodů: Xargayová 11, A. Robinsonová 10, Murphyová 9, Rezanová 6, Fernadezová 5 – Vaughnová 11, Palauová 10, D. Robinsonová 8, Petrovičová 7, Veselá a Hanušová po 6, 2890 diváků, čtvrtiny 9:13, 17:12, 11:11, 11:14.
Další zápasy:
Jekatěrinburg-Orenburg 81:54
Kursk-Bourges 75:62
Fenerbahce-Galatasaray 58:56
Druhá utkání sérií se hrají v pátek 6. března, USK hostí Salamanku od 18 h v hale Královka.

Reklama

Související témata: