Hlavní obsah

Experty překvapil krach srbských basketbalistů na domácím ME

PRAHA

Senzační vyřazení basketbalistů Srbska a Černé Hory z jejich domácího evropského šampionátu hodně překvapilo i trenéry českých ligových týmů. Děčínský kouč Pavel Budínský i lodivod Ostravy František Rón totiž shodně očekávali, že se Srbové po neúspěších na loňské olympiádě a minulém mistrovství Evropy před domácím publikem rehabilitují a budou bojovat o titul.

Článek

Skutečnost, že se hvězdný výběr nedostal po úterní prohře s Francií ani do čtvrtfinále, Róna zaskočila. "Myslel jsem, že to Srbové doma vezmou pevně do svých rukou. Hodně jsem je favorizoval. Věřil jsem, že klidně mohou vyhrát," řekl Rón. "Pro Srbsko musí být tak hořký neúspěch celonárodní tragédií. Basketbalem tam žijí úplně všichni a úterní porážka je obrovskou ranou i pro tamní obyvatele," doplnil Budínský.

Dojeli na velké sebevědomí

Srbský výběr loni na aténské olympiádě propadl a skončil až jedenáctý, proto pro něj byl domácí evropský šampionát tak důležitý. Basketbalová velmoc se chtěla vrátit zpět na vrchol, místo toho se musí vyrovnat s dalším propadákem. "Byl na ně vytvořený asi obrovský tlak, s nímž se hráči nevyrovnali. Celá země mluvila jen o titulu, všichni se už viděli, jak budou v Bělehradě slavit," potvrdil Budínský.

Rón tvrdí, že Srbové mistrovství nezvládli po psychické stránce. "Asi dojeli na to svoje obrovské sebevědomí. Mysleli si, že se jim doma nemůže nic stát. To jednoznačně platilo i pro ten poslední zápas s Francií - všichni čekali, že si s ní lehce poradí," uvedl Rón.

Čekal, že vysoká prohra v zahajovacím duelu šampionátu od Španělska paradoxně Srbsku pomůže a domácí hvězdný tým nastartuje. "Myslel jsem, že dostali v pravý čas tu správnou facku a že se vrátí zpátky na zem. Teď si možná uvědomí, že basket není jenom o jménech," dodal Rón.

Skvělé individuality se neumí obětovat

Podle Budínského třetí nezdar srbských reprezentantů za sebou není náhodný. "V současné srbské generaci se asi něco zadrhlo. Mají skvělé individuality, které plní dominantní role ve špičkových evropských klubech a prosazují se i v NBA, ale asi neumí reprezentaci sladit v dobře fungující tým," řekl Budínský, podle kterého srbský propadák jen dokazuje současnou obrovskou vyrovnanost mezi špičkovými evropskými celky. "Současná špička je velmi široká, aspoň deset týmů je rozhodně na porovnatelné úrovni," řekl.

Ani jeden z trenérů mezi osmičkou čtvrtfinalistů nemá jasného favorita. "Stát se může opravdu cokoliv a dopředu něco odhadovat je strašně ošidné. Možná bych to přál obhájcům z Litvy - líbí se mi, že tam kráčejí pořád vlastní cestou," uvažoval Rón. "Rozhodne momentální forma, v daný den a danou hodinu. Každý tam teď může porazit každého," dodal Budínský.

Reklama

Související témata: