Hlavní obsah

Řečtí basketbalisté prošli přes Rusko do semifinále ME

PRAHA-tv

Po vyřazení favorizovaného Srbska a Černé Hory se na basketbalovém mistrovství Evropy zrodila další dvě překvapení, když ze čtvrtfinále nepostoupili Rusové a obhájci titulu Litevci. 'Sborná' nečekaně prohrála s Řeckem 61:66, úřadující šampiony porazili 63:47 Francouzi, kteří po domácích mistrech světa vyřadili i evropské šampiony.

Článek

Zatímco vítězné týmy na sebe narazí v sobotu v duelu o finále a navíc mají jistotu účasti na příštím mistrovství světa v Japonsku, Rusko a Litva se už v pátek utkají ve skupině o 5. až 8. místo o postup na MS 2006. Tam si start zajistí šest nejlepších celků Evropy.

Úpěnlivá obrana Řeků slavila v Bělehradu opět úspěch, tentokrát platila ve čtvrtfinále na Rusko po vítězství 66:61. Nejlepším střelcem vítězů byl dvoumetrový Papalukas, který perfektně využíval znalosti protihráčů, neboť působí v CSKA Moskva.

Rusové přitom začali výrazně lépe a ve 12. minutě vedli už 26:12, když pod košem řádila posila z NBA Kirilenko. Řekové se ale včas vrátili k pozorné defenzivní práci a devítibodovou šňůrou rychle stáhli hrozivé manko.

Z Rusů nejvíc zářil "Američan" Holden

Naturalizovaný rozehrávač Holden sice ještě svými nájezdy pomohl sborné k poločasovému stavu 33:26, ale ve třetí čtvrtině nastalo její střelecké zoufalství, naopak velmi pohyblivým Řekům se povedlo dát 11 bodů v řadě a získali definitivně navrch šest minut před koncem, kdy vedli 48:40.

Individualisticky hrající Rusové se neuměli probít do zahuštěného prostoru po košem, proto ve finiši sázeli na tříbodové střely, ale za celé utkání proměnili jen 3 z 24 pokusů. Nadšeně bojující řecký celek takřka neomylně proměňoval trestné hody a v sobotním semifinále narazí na vítěze duelu Francie s Litvou. Navíc má Řecko už zajištěnu cestu na MS 2006, ale i Rusové tam ještě mohou získat letenky, pokud skončí na turnaji do šestého místa.

Dobrá obrana zajistila postup i Francii

Litva od začátku na Francouze nestačila a nebylo to zásluhou hvězdného Tonyho Parkera, který dal zatím o sobě výrazněji vědět jen v předchozím zápase proti Srbům. Francii táhl k vítězství zpočátku hlavně rozehrávač Boris Diaw, hráč Phoenixu se nakonec dostal na 18 bodů a 11 doskoků. "V každém zápase se naše hra lepší a tohle byl zatím náš vrchol. Je pro nás lepší nebýt za favorita, ale za vyzyvatele," uvedl Diaw, jehož tým prohrál na ME jen v zahajovacím kole právě s nadcházejícím soupeřem Řeckem.

Až po změně stran se znovu začal více prosazovat i mistr NBA Parker, zatímco zoufalí Litevci v celém utkání marně hledali mušku. O zvrat se pokoušeli střelbou z tříbodové vzdálenosti, ale trefili se jen dvakrát z dvaceti pokusů. "Hráli jsme skvělou obranu. Nepamatuji, že by Litva někdy dala v zápase jen 47 bodů," řekl Parker na adresu Litevců, kteří všeobecně patří k nejlépe střílejícím mužstvům světa.

ME basketbalistů - čtvrtfinále:
Řecko - Rusko 66:61 (26:33)
Nejvíce bodů: Papalukas 23, Ntikudis 11, Chatzivrettas 9 - Kirilenko 20, Holden 15, Chrjapa 8.
Francie - Litva 63:47 (32:16)
Nejvíce bodů: Diaw 18, Rigaudeau a Parker po 11 - K. Lavrinovič 11, D. Lavrinovič 9, Javtokas 8.

Reklama

Související témata: