Hlavní obsah

Basketbalovými mistry Evropy jsou Řekové

BĚLEHRAD

Basketbalovými mistry Evropy se v neděli v Bělehradu stali Řekové. Ve finálovém utkání porazili 78:62 Německo a získali druhý titul v historii.

Článek

Ústřední postavou vítězného týmu byl v posledním utkání turnaje rozehrávač Theodoros Papalukas, hráč CSKA Moskva dal 22 bodů. Němcům tentokrát k úspěchu nestačilo ani 23 bodů Dirka Nowitzkiho.

Řecký basketbal slaví druhý titul při třetí účasti ve finále.

Poprvé se radoval z evropského primátu před 18 lety, v roce 1989 vybojoval stříbro. V Srbsku a Černé Hoře prohráli Řekové jediné utkání, a to v základní skupině proti Slovinsku. Do turnaje ale vstoupili vítězstvím nad pozdějšími bronzovými medailisty z Francie, ve čtvrtfinále vyřadili silné Rusko a v semifinále podruhé porazili Francii.

Ve finále sice Němci dali první koš, ale byli to Řekové, kdo pak byl neustále ve vedení. Množství ztracených míčů při německých útocích znamenalo vodu na řecký mlýn a tým z jihu Evropy se pod vedením Papalukase ujal vedení až o osm bodů. Nejlepší střelec Řeků místy zastiňoval i hvězdu NBA Nowitzkiho a i ve druhém poločase táhl svůj tým za úspěchem.

Němci proti šikovně bránícímu soupeři dál kazili rozehrávku a ve třetí čtvrtině prohrávali už o 17 bodů (44:61). Nowitzki sice byl opět jejich oporou, ale sám na všechno nestačil a z tříbodové vzdálenosti tentokrát nebyl příliš přesný. Trenér jej čtyři minuty před koncem stáhl ze hřiště a dopřál mu od zaplněného hlediště potlesk vstoje.

Výsledek - finále:
Řecko - Německo 78:62 (39:32)
Nejvíce bodů: Papalukas 22, Zisis 13, Kakiuzis 11 - Nowotzki 23, Femerling 11, Wucherer 6.
Konečné pořadí:
1. Řecko, 2. Německo, 3. Francie, 4. Španělsko, 5. Litva, 6. Slovinsko, 7. Chorvatsko, 8. Rusko, 9.-12. Srbsko a Černá Hora, Turecko, Izrael a Itálie, 13.-16. Ukrajina, Bulharsko, Lotyšsko a Bosna a Hercegovina.

Reklama

Související témata: