Hlavní obsah

USK Praha - Fenerbahce 62:49Basketbalistky USK píší historii, doma senzačně postoupily do finále Euroligy

Praha
Aktualizováno

Basketbalistky USK Praha senzačně postoupily do finálového zápasu Euroligy, když před vyprodaným hledištěm v domácí hale Královka porazily turecký tým Fenerbahce Istanbul 62:49 a ještě vylepšily historický úspěch klubu. V nedělním zápase o trofej se od 18 hodin utkají s ruským Jekatěrinburgem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistky USK Praha oslavují postup do finále Euroligy.

Článek
Fotogalerie

Hráčky USK od začátku sváděly urputné souboje pod košem s americkou hvězdou Charlesovou i tureckou reprezentantkou Hollingsworthovou. I když Fenerbahce dvakrát během úvodní čtvrtiny odskočilo na rozdíl čtyř bodů, domácí ženy s mohutnou diváckou podporou bojovaly a vždy skóre dotáhly.

Střelecky je trochu nečekaně podržela Veselá, která během úvodních sedmi minut dala osm bodů a přitom stíhala vzorně plnit i obranné úkoly. Ve druhé části se pražský celek na chvíli dokonce ujal vedení, ale soupeřky díky rychlému protiútoku otočily pětibodovou šňůrou na 19:23 z pohledu USK.

Fenerbahce sázelo hlavně na údernost svých pivotek, přesto na doskoku ztrácelo. Vardarliová s Bibrzyckou se pak snažily o častou střelbu zdálky a hlavně Fenerbahce dokázalo hrát téměř bez faulů, takže domácí celek do poloviny utkání házel pouze dva trestné hody a ty ještě Palauová neproměnila.

Pražanky vstupovaly do poslední čtvrtiny s náskokem

Na palubovce oboustranně dominovaly obrany, třetí část začínala za stavu 27:28. Co hráčky USK perfektně odmakaly při bránění, to však ztrácely nepřesnou koncovkou. Úspěšnost jejich střelby spadla k pětatřiceti procentům.

Tým Fenerbahce ale téměř čtyři minuty nedokázal vůbec dostat míč do koše, domácím ženám se naopak povedla šestibodová šňůra a do poslední čtvrthodiny vstupovaly k bezmeznému nadšení vyprodané haly s vedením 36:30.

Tým z Istanbulu měl sice v rotaci reálně jen šest hráček, přesto ukázal svou sílu. Když se Vaughnová ocitla pod hrozbou vyfaulování a šla preventivně střídat, povedlo se Fenerbahce srovnat skóre.

S návratem elitní domácí pivotky na hřiště se ale USK nadechl k parádnímu finiši a devítibodová šňůra přinesla nadějný stav 57:48 tři minuty před koncem. Hráčky Fenerbahce už ztrácely nervy, naopak Palauová další trojkou spouštěla euforii a pak už se mohlo nadšeně slavit. Sen USK o finále se zhmotnil.

Final Four Euroligy basketbalistek v Praze – semifinále
USK Praha - Fenerbahce Istanbul 62:49
Nejvíce bodů: Vaughnová 15, Palauová 13, Veselá 12, Hanušová 8 – Charlesová 14, Hollingsworthová 10, Zellousová 7, Vardarliová 6, 2500 diváků, čtvrtiny 17:18, 10:10, 18:14, 17:7.
Druhé utkání: Jekatěrinburg–Kursk 81:70 (Grudaová 20, Parkerová 15 – Albenová 16, Ogwumikeová 13).
Nedělní program – o 3. místo: Fenerbahce–Kursk (15 h, vysílá Prima Cool), finále: USK–Jekatěrinburg (18 h, vysílá Prima Cool).

Reklama