Hlavní obsah

Perfektně jsme odmakaly obranu a máme medaili, o které jsme jen snily, jásala Veselá

Praha

Už samotná účast mezi čtyřmi nejlepšími celky kontinentu byla pro basketbalistky USK Praha historickým úspěchem, teď ho ještě postupem přes Fenerbahce vyšperkovaly. Hned při premiéře ve Final Four budou v neděli proti Jekatěrinburgu bojovat o titul a mohou se stát teprve druhým českým týmem v historii, který ovládne Euroligu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Jana Veselá slaví s fanoušky vítězství nad Fenerbahce a postup do finále.

Článek
Fotogalerie

Před nimi uspělo jen v roce 2006 Brno, které bylo ve finále celkem třikrát. „Pro mě to až tak neznámá není, zažila jsem slavné brněnské období, ale určitě je speciální uspět v rodném městě před tolika známými," líčila Jana Veselá, když zažívala se spoluhráčkami oborvskou postupovou euforii.

Po sedmi letech bude český klub hrát zápas o trofej. „Je to úplně neskutečné, ale máme medaili, o které jsme jen tajně snily," usmála se Veselá. „Jsem na hráčky hrdá, do precizní obrany daly duši i srdce. Uvěřily, že tohle může být recept," radovala se trenérka Natália Hejková. „Musíme moc poděkovat divákům, tlačili nás k tomu a byli celý zápas báječní," oceňovala Veselá i atmosféru vytvořenou 2500 diváky ve vyprodané hale.

„Asi rozhodlo, že jsme byly klidnější než turecký tým. My mohly skutečně jen překvapit," usmívala se Veselá, která nejen, že vzorně plnila obranné úkoly, ale dařilo se jí i střelecky. „Jak mě to tam padalo, tak jsem cítila, dneska to půjde. Některé holky jako třeba Soňu Petrovičovou Fenerbahce bránilo jako klíště, mně ale nechaly prostor na zakončení," tvrdila.

Ze soubojů jsme neuhnuly, těšilo Veselou

Hráčky USK úspěšně sváděly pod košem souboje s americkou hvězdou Charlesovou i tureckou reprezentantkou Hollingsworthovou. „Stálo to hodně sil boxovat se tam s nimi, ale neuhnuly jsme a přeskákaly je," těšilo Veselou. „Dobrou taktikou se dařilo hráčky přebírat a Fenerbahce potom složitě dostávalo míč na pivotky," mínila i její spoluhráčka Alena Hanušová. „Hodně těšná obrana na ně platila, nechutnala jim," usmála se Veselá.

Ještě šest minut před koncem bylo po šestibodové šňůře Fenerbahce nerozhodné skóre (48:48), ale USK předvedl ještě o dva body lepší kousek a vedení 56:48 se ukázalo klíčové. Turecký tým se ocital nad propastí, zato fanoušci USK cítili, že se rodí senzace.

„Skóre se docela dlouho tahalo, ale přehrály jsme je účelnější rotací. Nemusely jsem se točit v šesti jako Fenerbahce. Každá z nás, co šla na hřiště, to báječně odmakala. Hlavně poslední čtvrtinu jsme parádně ubránily a dovolily jim jen sedm bodů, soupeřky na konci už ztrácely nervy i přesnost ve hře," radovala se Veselá.

Reklama

Související témata: