Hlavní obsah

USK Praha - Jekatěrinburg 72:68Absolutní senzace! Basketbalistky USK ovládly Euroligu

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Basketbalistky USK Praha triumfovaly v Eurolize, když ve finále na domácí půdě šokovaly i silný ruský Jekatěrinburg a vyhrály po parádním výkonu 72:68. Po devíti letech tak má Česko vítěze této prestižní soutěže šampiónů, Pražanky totiž navázaly na tehdejší úspěch Brna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistky USK Praha s cennou trofejí.

Článek
Fotogalerie

V bouřlivé atmosféře před vyprodanou halou Královka začalo finále strhujícím způsobem. Hráčky USK se nezalekly ruského giganta, vyrovnaly se s nasazeným kvapíkovým tempem, hlavně pečlivě bránily a po trojce opět s obrovskou chutí hrající Veselé vedly v 7. minutě 11:8.

Další úspěšné střely zdálky přidaly rozehrávačka Palauová a ještě před ní střídající Hanušová, takže po první čtvrtině měl domácí tým k dispozici pětibodový náskok. Parádní obranu, podobně jako v semifinále proti Fenerbahce, předváděl pražský celek i ve druhém dějství.

Vzorně bojující domácí tým nedovolil Jekatěrinburgu přes tři minuty skórovat, mezitím vedení USK narostlo na 21:12 a diváci byli u vytržení. Ruský celek potom ale hodně přitvrdil a Burgrová se při snaze zastavit nejlepší hráčku kontinentu za rok 2014 Španělku Torrensovou dostala rychle pod hrozbu vyfaulování.

V polovině vedly hráčky USK o čtyři body

Jekatěrinburg začínal mít navrch i při doskoku, střelbu brala na sebe stále víc francouzská pivotka Grudaová. Přesto české šampiónky působily na palubovce klidněji a vedení z ruky za celou čtvrtinu nepustily. V polovině utkání svítilo na tabuli skóre 32:28.

Stačily dva brejky excelentní Robinsonové na úvod třetí části a náskok USK už činil zase osm bodů. Hlediště bylo v extázi, zaskočený Jekatěrinburg začal kupit chyby a ztráty míče a senzační vedení domácích se vyhouplo do dvouciferné podoby.

Čtvrt hodiny před koncem byl stav 44:32, jenže favorit neskládal zbraně. Změnil styl obrany a skoro čtyři minuty nedovolil domácím skórovat. Kritický dopad to pro USK však nemělo, jejich trumfem zůstávala defenzíva založená na pečlivém přebírání hráček a účinném zdvojování největších hvězd soupeře Parkerové i Torrensové.

Ruskému týmu se nedařily trojky

Chvilkové střelecké tápání domácích protrhly Američanky Vaughnová s Robinsonovou, vedení 50:40 na začátku poslední čtvrtiny vypadalo pro USK nadějně. Jekatěrinburg ale ještě ukazoval sílu, i když proměnil teprve 11. pokus o trojkovou střelu. Šest minut před koncem tím snížil na 52:56. Parádní odpověď měla ale zdálky domácí Petrovičová.

Navíc pod košem se v dresu USK uměla prosadit Vaughnová. Dvě minuty před koncem byl stav 67:58, pak rozjetá Parkerová začala snižovat. Další útočné snahy Jekatěrinburgu ale končily u neschopnosti trefit se zdálky. Čas navíc pracoval pro domácí.

Chybělo 29 vteřin do konce, když si domácí trenérka Hejková vzala oddechový čas a spřádala plány, jak senzační vítězství nepustit. Zásluhou úspěšné střelby trestných hodů to dokázaly a vypukla nelíčená radost. USK se při premiéře ve Final Four povedl husarský kousek a parádní zápis do historie.

Final Four Euroligy basketbalistek v Praze - finále
USK Praha - Jekatěrinburg 72:68
Nejvíce bodů: Robinsonová 24, Vaughnová 18, Petrovičová 13, Veselá 11 – Parkerová 27, Grudaová 19, Torrensová 12, Toliverová 4, 2500 diváků, čtvrtiny 17:12, 15:16, 18:12, 22:28.

Reklama

Související témata: