Hlavní obsah

Volejbalisté Liberce začali jako loni finále extraligy výhrou

Liberec

Volejbalisté Liberce vstoupili stejně jako loni vítězně do finále extraligy. Tým zpod Ještědu dnes v úvodním duelu série zdolal doma obhájce titulu České Budějovice jasně 3:0 po setech 25:18, 25:21 a 25:19.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost volejbalistů Liberce v prvním finále s Českými Budějovicemi.

Článek
Fotogalerie

Liberecká Dukla vyhrála základní část soutěže a dominuje i play off. Výkonem v prvním finále ukázala, že to myslí s útokem na titul po 12 letech vážně.

"Zaslouženě jsme získali tohle první utkání, ale zítra začínáme od nuly a musíme se koncentrovat dál. Je to teprve 1:0 a hraje se to na čtyři zápasy," řekl liberecký trenér Michal Nekola. "Dneska jsme Budějovice jednoznačně přehráli servisem, oni museli hrát vysoké balony, my jsme pak výborně bránili blokem a podle toho ty sety vypadaly," dodal.

Jeho protějšku Janu Svobodovi se naopak herní projev svěřenců vůbec nelíbil. "Dneska to bylo hlavně o agresivitě a ta nám chyběla ve všech činnostech. Navíc jsme byli velmi špatní na ztrátu, to nejde hrát. Dneska byla Dukla lepší a zaslouženě vyhrála. My se musíme soustředit na další utkání, kdy se pokusíme o lepší výkon. Chceme tady urvat bod," řekl Svoboda.

Lépe sice zápas začal Jihostroj a i díky výbornému servisu Michala Kriška v první sadě vedl 8:5, ale přesnější domácí brzy srovnali krok. Od stavu 10:10 v prvním setu převzal Liberec otěže utkání a s převahou si došel pro první výhru.

Svěřenci Michala Nekoly lépe blokovali, dobře bránili i v poli a tlačili servisem. Jejich útok řídil pestrou nahrávkou Jakub Janouch. Jediný výpadek si dovolili až za stavu 24:15 ve třetím setu. V euforii si hráči roztleskali při prvním mečbol halu, ale pak se nemohli prosadit a set ukončili až při pátém mečbolu.

Druhý zápas série hrané na čtyři vítězství je na programu v sobotu znovu v Liberci. Mistr bude znám nejdříve 22. dubna a nejpozději týden nato.

Play off volejbalové extraligy mužů:
Finále - 1. zápas:
Liberec - České Budějovice 3:0 (18, 21, 19)
Rozhodčí: Hudík, Krtička. Čas: 79 min. Diváci: 2100.
Sestavy a body:
Liberec: Patucha 9, Janouch 1, Zajíček 7, Leikep 15, Správka 7, T. Kriško 13, libero Kopáček. Trenér: Nekola.
Č. Budějovice: Habr 6, M. Kriško 10, Sobotka 5, Mach 4, Michálek 10, Kuliha 3, libero Hupka - Zapletal, Fila 2, Pleva. Trenér: Svoboda.
O 3. místo - 1. zápas:
Karlovarsko - Zlín 3:0 (17, 20, 19).
Nejvíce bodů: Sukuba a Loftesnes po 13, Mihajlovič 11 - Uchytil a Kolář po 11, Vašíček 7.

Reklama

Související témata: