Hlavní obsah

Děčín otočil třetí zápas s Prostějovem a má blíže do finále

Děčín

Basketbalisté Děčína předvedli ve třetím semifinále NBL s Prostějovem velký obrat a po výhře 67:63 mají na dosah historický postup do finále. V sérii na tři vítězství vedou 2:1 na zápasy, čtvrtý duel se bude hrát ve čtvrtek v Prostějově.

Článek

"Nemá samozřejmě smysl moc slavit a lítat v oblacích. Je to ale velmi důležité vítězství po tom, co jsme spadli do hluboké jámy (prohra 54:87 v předchozím utkání v Prostějově). Teď jsme se z ní vyškrábali a zase jsme ji zahrabali," řekl děčínský trenér Pavel Budínský. "Vedeme 2:1, ale Prostějov není týmem, který by kolaboval. Bude pořád připraven se všemi zbraněmi a čeká nás opět těžké utkání," dodal.

Děčín přitom doma prohrával ještě na začátku poslední čtvrtiny o 13 bodů, ale pak předvedl skvělý návrat do zápasu. Ten dirigovali zejména Tomáš Vyoral a kapitán Jakub Houška, který táhl i šňůru 12:0 znamenající vyrovnání na 58:58.

"Od hráčů to byl heroický výkon. Pořád jsme věřili - řekli jsme 'dobře, musíme víc riskovat, víc hrát individuálně a víc vzít na sebe zodpovědnost a střílet třeba i těžší střely a vytvořit tlak na doskok'," uvedl Budínský. "Dohrávali jsme kvůli faulům s jediným pivotem, přesto jsme to zvládli."

Přesto měl Prostějov výhru na dosah, když Kamil Švrdlík pěti body v řadě získal dvě minuty před koncem pětibodové vedení, jenže rozjetí domácí dotáhli obrat do konce. Postaral se o to Vyoral, který dal sedm z posledních devíti bodů svého týmu. Celkem rozehrávač Válečníků zaznamenal 18 bodů, 12 doskoků a čtyři asistence.

Švrdlík ještě mohl osm vteřin před koncem srovnat, ale neproměnil ani jeden trestný hod, kterých Prostějov za celé utkání promarnil hned jedenáct.

"My jsme 35 minut zápasu vedli, ale hraje se až do konce, to Děčín dneska dokázal a utkání zvrátil na svou stranu. My jsme bojovali, dělali jsme, co jsme mohli, ale v důležitých okamžicích jsme udělali ztrátu nebo jsme nedali šestky či otevřenou střelu - a to nás asi stálo vítězství," řekl prostějovský kouč Zbyněk Choleva.

Děčínu k výhře hodně pomohli i fanoušci. "Atmosféra byla unikátní. Kdo byl živě na tomto utkání, tak musel mít určitě v závěru husí kůži, co se tady dělo. To je skutečně nezapomenutelný zážitek," doplnil Budínský.

Semifinále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:
Děčín - Prostějov 67:63 (22:21, 31:37, 43:56)
Nejvíce bodů: Vyoral 18, J. Houška 14, Tucker a Bosák po 9 - Švrdlík 19, Marko 12, Mrviš 10. Fauly: 25:20. Trestné hody: 12/11 - 23/12. Trojky: 6:7. Doskoky: 44:36. Stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: