Hlavní obsah

Houston - LA Clippers 101:117Stav série 0:1Griffin dovedl v NBA oslabené Clippers k výhře nad Houstonem

Basketbalisté Los Angeles Clippers i bez zraněného Chrise Paula porazili v úvodním utkání semifinále Západní konference NBA Houston 117:101. Blake Griffin k výhře přispěl druhým triple-double v řadě. Chicago dokázalo zvítězit v Cleveleandu 99:92 a také vede 1:0 na zápasy.

Foto: David Phillip, ČTK/AP

Basketbalista Los Angeles Clippers Blake Griffin (vpravo) oslavuje se spoluhráčem Jamalem Crawfordem zisk bodů v zápase s Houstonem.

Článek

Paul se po zranění stehenního svalu v sedmém zápase série se San Antoniem nestihl dát do pořádku a Clippers chyběl vůbec poprvé v sezoně. V základní sestavě se tak objevil Austin Rivers, syn trenéra týmu z Los Angeles, a přispěl k vítězství nad Houstonem 17 body.

"Při Chrisově absenci musel každý přidat. Není to práce jednoho člověka, ale všech. A když se dneska podíváte na statistiku, tak to tak bylo," řekl Griffin. Ten byl hvězdou večera s bilancí 26 bodů, 14 doskoků a 13 asistencí. Dvakrát triple double za sebou v play off naposledy předvedl Jason Kidd v roce 2002.

"Blake byl senzační. Přestal se koukat na body. Hráči věděli, že bez Chrise se bude hrát jinak, a akceptovali to," řekl kouč Doc Rivers.

Clippers ještě v poločase prohrávali o čtyři body, ale pak měli navrch i díky střelbě z dálky. V druhé půli proměnili jedenáct z 16 vystřelených trojek. Houstonu nestačilo 22 bodů a 10 doskoků Dwighta Howarda, ani 20 bodů a 12 asistencí Jamese Hardena.

Cleveland se do konce sezony musí obejít bez zraněné opory Kevina Lovea a v úvodních dvou zápasech proti Chicagu nemůže nastoupit ani další hráč základu, distancovaný J. R. Smith. Oslabení Cavaliers proti Bulls nejdříve dotáhli šestnáctibodovou ztrátu, když vyrovnali na 51:51. Ale Bulls vzápětí opět odskočili šňůrou 15:0.

Vedl je s 25 body Derrick Rose, jenž se po problémech s koleny v minulých sezonách vrátil do bývalé formy. Pau Gasol přidal 21 bodů s 10 doskoky a Jimmy Butler 20 bodů. Za domácí nastřílel 30 bodů Kyrie Irving.

"Všichni se musíme hodně zlepšit. Ani já jsem dnes nehrál dobře," řekl LeBron James, jenž si připsal 19 bodů, 15 doskoků a devět asistencí, ale i šest ztrát.

2. kolo play off NBA:
Východní konference - 1. zápas:
Cleveland - Chicago 92:99.
Západní konference - 1. zápas:
Houston - LA Clippers 101:117.

Reklama

Související témata: