Hlavní obsah

Nymburk začal finále vítězně, Děčín ho ale hodně trápil

Nymburk

Basketbalisté Nymburku vykročili za dvanáctým ligovým titulem v řadě výhrou 69:64 v úvodním finále proti Děčínu. Severočeši hrající první finále v historii však byli favoritovi vyrovnaným soupeřem a domácí definitivně rozhodli až v poslední minutě. Druhý zápas se hraje v pondělí na zimním stadiónu v Děčíně.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Basketbalisté Děčína (zleva) Luboš Stria, Jakub Houška a Tomáš Vyoral brání Dariuse Washingtona z Nymburka.

Článek

"Tento výsledek je nejlepší pozvánka pro naše fanoušky. Předvedli jsme výkon hodný finále, možná až překvapivý. Kluci dnes ukázali, že jsme ve finále zaslouženě a že Nymburku nedáme nic zadarmo," řekl trenér Děčína Pavel Budínský.

Nymburk do finále nastoupil sebevědomě, v úvodu se prezentoval přesnou střelbou a rychle získal náskok 16:8. Jenže Děčín potvrzoval svou přezdívku Válečníci a proti favoritovi se nevzdával. Po oddechovém čase zabral, pět minut nedovolil domácím ani bod a srovnal.

Obrana Nymburku si dávala velký pozor na opory hostů Tomáše Vyorala a Jakuba Houšku, jejich místo však zaujali velmi dobře hrající Robert Landa a Pavel Bosák. Tvrdá hra Děčína dělala domácím problémy, a tak byl zápas dlouho velmi vyrovnaný.

"Myslím, že na Vyoralovi s Houškou jsme odvedli dobrou práci, ale Děčín má další hráče. Bosák s Landou zahráli výborný zápas. My navíc měli v první půli problém na obranném doskoku, kde jsme nepokrývali náběhy ze slabé strany. To musíme zlepšit," uvedl nymburský kouč Kestutis Kemzura.

Útoky řídili Welsch s Bendou

Ofenzivu Nymburku řídili především zkušení reprezentanti Jiří Welsch s Petrem Bendou. Základní pětka domácích však dlouho marně čekala na větší podporu hráčů z lavičky a Děčín stále zlobil. Až v poslední části se zdálo, že hostům docházejí síly, pět minut před koncem Nymburk odskočil na deset bodů.

Jenže Děčín znovu zabojoval a zásluhou Bosákových sedmi bodů v řadě se znovu přiblížil na rozdíl jediného koše. "Nedokázali jsme to potvrdit. Vlastními chybami jsme se připravili o to, abychom vyhráli větším rozdílem," litoval Benda.

Vyoral trestnými hody dokonce snížil na 64:65, ovšem zodpovědnost na sebe vzal nymburský střelec Chester Simmons a košem 25 vteřin před koncem definitivně rozhodl o výhře favorita.

"Je to škoda. Málem jsme to otočili. Dneska to šlo, měli jsme na výhru. Škoda několika akcí. Kuba Káša to tam několikrát zazdil. Neproměnili jsme několik dobrých pozic. To kdyby nám tam padlo, tak bychom mohli vyhrát," řekl Bosák.

"Někdo možná čekal, že vyhrajeme o 30 bodů, ale tohle je finále. Děčín předvedl velmi dobrý a bojovný výkon. Využil toho, že my jsme pod velkým tlakem. Proto jsme rádi, že vedeme v sérii, a nyní jedeme do Děčína, kde nás čeká další těžký zápas před skvělou atmosférou," řekl Kemzura.

Pro Děčín půjde o zápas roku, ve kterém Severočeši doufají ve zdramatizování série. "Musíme upravit pár věcí v obraně, zlepšit produktivitu v útoku, hlavně pod košem, kde mladí hráči panikaří, a musíme se doma pokusit vyhrát. Chceme zůstat v sérii naživu a doma do toho dáme všechno," slíbil Budínský. "Doma to od nás bude ještě o level lepší výkon, hlavně v obraně. Věřím, že dokážeme zahrát ještě lépe," dodal Bosák.

Finále play off ligy basketbalistů - 1. zápas:
Nymburk - Děčín 69:64 (16:16, 35:32, 48:46)
Nejvíce bodů: Simmons 16, Washington a Benda po 12, Welsch 7 - Bosák 14, Jelínek a Landa po 11, Vyoral 10. Fauly: 15:18. Trestné hody: 8/7 - 7/4. Trojky: 6:8. Doskoky: 34:28.

Reklama

Související témata: