Hlavní obsah

Brňanky na vítězství ve Světové lize nedosáhly

SAMARA

Basketbalistky Brna v neděli prohrály ve finále Světové ligy se Samarou 60:71. O výsledku rozhodl už úvod zápasu, v němž domácí celek po pěti minutách vedl desetibodovým rozdílem a české mistryně už ztrátu nedotáhly. Brňanky tak nestačily na Samaru stejně jako před půl rokem ve finále Evropské ligy.

Článek

Úvod finálového zápasu se Brnu vůbec nepovedl. Zbrklá střelba i nepřesné přihrávky umožnily Samaře snadno získat už v 5. minutě výrazné vedení 14:4. "Na holkách byla vidět chuť pomstít se domácím za prohru ve finále Euroligy, ale z té velké motivace se dostávaly do herní křeče," přiznal trenér.

Hru ruských šampiónek vedle tamních reprezentantek podržela hlavně Američanka Melvinová, jejich zásluhou to bylo v 11. minutě už 31:16. V sestavě českých mistryň se vůbec nedařilo křídlům, do té chvíle se neujal ani jeden tříbodový pokus a míč do koše dostávaly jen pivotky Miltonová s Kulichovou.

Až brněnské zlepšení obranné činnosti přibrzdilo rozlet Samary a po šňůře 9 bodů se povedlo čtvrthodinu před koncem i snížit manko na devět bodů (50:41). Téměř třemi tisícovkami diváků v zaplněné hale povzbuzovaný domácí celek ale do třetí pauzy už nedovolil znovu chybujícímu moravskému celku dát koš ze hry a vlastní přesnější střelbou zase ve skóre odskočil.

Poslední čtvrtina tak začínala za stavu 59:43 a to bylo pro Samaru, která zvládla celé utkání se šesti hráčkami, uklidňující vedení. Sto sekund před koncem bojující Brňanky snížily na rozdíl šesti bodů. Vítečková pak ale nedala trojku a Samara hned z protiútoku vedení opět pojistila. "Tím padla i poslední naděje na případný zvrat. Udělali jsme mnoho technických chyb a snažili se o zakončení z nepřipravených pozic," uznal Bobrovský.

Světová liga basketbalistek - finále
Samara - Gambrinus Brno 71:60 (29:16, 46:30, 59:43).
Nejvíce bodů: Melvinová 17, Stěpanovová 14, Korstinová 12, Lawsonová 11 - Miltonová 19, Vítečková 11, Kulichová 9. Rozhodčí: Zavlanov (Řec.), Heines (Austr.), Fereira (Braz.). Trestné hody: 22/17 - 11/8. Fauly: 12:21. Trojky: 0:4. Diváci: 2500.
o 3. místo: Havana - Peking 68:63
o 5. místo: Melbourne - Soul 52:50
o 7. místo: Ourinho (Braz.) - Jekatěrinburg 84:75 pp

Reklama

Související témata: