Hlavní obsah

James není favorit, na místo krále NBA se tlačí princ Curry

New York

Víc titulů nejužitečnějšího hráče sezóny v NBA získalo pouze trio Kareem Abdul-Jabbar (6), Bill Russell a Michael Jordan (oba po 5). Čtyřnásobný vítěz LeBron James dotáhl sice Cleveland až do finále, ale v něm mu hodlá letošní držitel trofeje Stephen Curry z Golden State ukázat, že v zámoří začala jiná basketbalová éra.

Foto: David Richard, Reuters

Hvězdný LeBron James.

Článek

Jen letmý pohled na oba protagonisty finále naznačuje rozdíly. Plešatějící třicetiletá hora svalů, která se přes tři soupeře hrne pod koš, a proti ní o tři roky mladší hubený technik, míčový kouzelník a precizní střelec trojek Curry. Bude to střet stylů, v němž většina odborníků favorizuje Warriors.

A to přesto, že Cleveland v play off prohrál jen dva zápasy v sérii s Chicagem. „Máme rozdělanou práci a hodláme ji dokončit," řekl James, který se před sezónou vrátil do týmu Cavaliers. Stejní fanoušci, kteří po jeho odchodu do Miami v roce 2010 pálili dresy s číslem 23, z něj zase udělali svého hrdinu.

James na Floridě získal dva tituly, a když mu loni nevyšel útok na hattrick, rozhodl se, že získá historicky první trofej pro Cleveland.

Warriors, za které odehrál svou první sezónu v NBA (2002/03) Jiří Welsch, působí v kalifornském Oaklandu a poslední ze tří titulů vyhráli před 40 lety.

Srovnání finalistů NBA:
Golden State WarriorsCleveland Cavaliers
1975poslední titulžádný
New Orleans 4:0, Boston 4:0, Chicago 4:2, Memphis 4:2, Houston 4:1cesta do fináleAtlanta 4:0
Stephen Curry, Klay Thompsonnejvětší hvězdyLeBron James, Kyrie Irving
112:94vzájemné zápasy v sezóně110:99
termíny zápasů 4. 6., 7. 6., příp. 14. 6. a 19. 6. 9. 6., 11. 6., příp. 16. 6.

Curry je pro Ameriku novým basketbalovým symbolem a jen čtyři výhry ho dělí od chvíle, kdy ho fanoušci budou považovat za nového krále NBA. „Zvládli jsme letos hodně těžkých situací, máme velkou sílu," tvrdil lídr Warriors.

Světla budou namířena hlavně na Jamese s Currym, o to víc však mohou ovlivnit dění představitelé vedlejších rolí. Cavaliers bude chybět Kevin Love, který si v prvním kole vykloubil rameno, uzdravil se jim ale klíčový rozehrávač Kyrie Irving. Na opačné straně by měl naskočit další excelentní trojkový bourák Klay Thompson, jenž v sérii s Houstonem utrpěl otřes mozku poté, co ho soupeř napálil kolenem do hlavy.

„Cleveland má nejlepší obranu a LeBron hraje fantasticky. Ale jestli to bude stačit, nedokážu říct. Každopádně je tu finále, na které se všichni těšili," jásá i pětinásobný vítěz NBA Magic Johnson.

Reklama

Související témata: