Hlavní obsah

Golden State - Cleveland 108:100 PPStav série 1:0LeBron James vsítil 44 bodů, ale finále NBA začalo výhrou Golden State

Oakland

Basketbalisté Golden State Warriors porazili v úvodním finále NBA Cleveland Cavaliers 108:100 po prodloužení. Hostům nestačilo 44 bodů nejlepšího střelce zápasu LeBrona Jamese a navíc kvůli zranění nedohrál Kyrie Irving. V domácím dresu zářil nejužitečnější hráč sezóny Stephen Curry, jenž si připsal 26 bodů.

Foto: Bob Donnan, Reuters

Dvě největší hvězdy finále NBA - vlevo LeBron James z Clevelandu a Stephen Curry z Golden State.

Článek

Cleveland vstoupil do svého prvního finále od roku 2007 dobře, když v první čtvrtině vedl až o 14 bodů. Warriors, kteří bojovali o titul naposledy v roce 1975, se ve druhé části vzchopili a do poločasu stáhli ztrátu na tři body.

Před poslední dvanáctiminutovkou bylo srovnáno 73:73. Cavaliers téměř každý druhý útok hráli přes Jamese, jemuž spoluhráči vyklízeli prostor, aby mohl hrát jeden na jednoho. James se prosazoval hlavně ve vymezeném území, ale necelé tři minuty před koncem srovnával na 96:96 přesným trojkovým pokusem.

V poslední minutě domácí poslal do vedení Curry a za hosty srovnal trestnými hody Timofej Mozgov. Domácí si připravili útok po oddechovém času, Curry šel sám na koš z pravé strany, ale jeho pokus zablokoval rozehrávač Irving.

Cleveland tak měl k dispozici dostatek času na případnou vítěznou střelu. Ta se ale Jamesovi nepovedla a do koše nespadl ani nečekaně nadějný pokus Imana Shumperta, jenž vystřelil v poslední vteřině zády ke koši z rohu hřiště.

Sebekritický James

Prodloužení zahájil čtyřmi trestnými hody Curry a naděje hostů na úspěch pohřbil přesnou trojkou Harrison Barnes. Hráči Clevelandu v prodloužení minuli prvních osm střel a jediný koš týmu zaznamenal James až devět vteřin před koncem.

Podle čtyřnásobného držitele ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy musí celý tým zapracovat na komunikaci. "Všichni se musíme zlepšit, včetně mne," řekl James. "Musím předvést víc, abych týmu pomohl být v útoku přesnější. A musím více spolupracovat na obraně," dodal sebekriticky.

Obnovil si Irving zranění kolene?

Ještě větší pohroma než ztracená koncovka potkala hosty dvě minuty před koncem prodloužení. Irving, s 23 body druhý nejlepší střelec týmu, spadl při úniku s míčem a s bolestivou grimasou zamířil předčasně do šatny. Irving má zdravotní problémy v celém play off a není vyloučené, že si obnovil zranění levého kolene.

Zatím není jasné, zda bude do druhého zápasu, který je v Oaklandu na programu v neděli, připraven. "Z tónu mého hlasu určitě poznáte, že mám trochu strach," řekl Irving.

James nastoupil do své šesté finálové série v kariéře a poprvé ve finále překonal hranici 40 bodů. Na 44 bodů se však hodně nadřel, když proměnil osmnáct z 38 pokusů z pole. "Musíme toho kolem něj udělat více," věděl po utkání trenér Clevelandu David Blatt, že jeho hvězda potřebuje větší prostor.

Warriors k výhře dovedl Curry s 26 body a 8 asistencemi. Klay Thompson přidal 21 bodů. Výrazně přispěl také náhradník André Iguodala s 15 body. Lavička Warriors přestřílela hostující náhradníky 35:9.

Finále play off NBA - 1. zápas:
Golden State - Cleveland 108:100 po prodl. (29:19, 51:48, 73:73, 98:98)
Nejvíce bodů: Curry 26, Thompson 21, Iguodala 15, Green 12, Barnes 11 - James 44, Irving 23, Mozgov 16. Fauly: 16:20. Trestné hody: 22/20 - 19/13. Trojky: 10:9. Doskoky: 48:45. Diváci: 19.596. Stav série 1:0.

Reklama

Související témata: