Hlavní obsah

Podle Bašného mají Nizozemky tým na to, aby hrály o medaile

Arnhem

Trenér Jan Bašný považuje Nizozemky, které budou v nadcházejícím play off kvalifikace o postup na prosincové mistrovství světa soupeřkami českých házenkářek, za jeden z nejlepších týmů současnosti. Přestože výběr Oranjes dosud čeká na cenný kov z velké akci, podle kouče národního celku je budovaný na to, aby medaile získával. I tak věří, že Češky zabojují o postup. V sobotu je v Arnhemu čeká první duel, za týden pak v Mostě odveta.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Jan Bašný.

Článek

"Sílu Holanďanek vidím hodně vysoko. Sice nemají žádné medaile z posledních šampionátů, ale to bylo zapříčiněné tím, že před třemi lety na poslední chvíli odmítly organizování mistrovství Evropy. Tím pádem byly potrestány tím, že další rok nemohly jet na světový šampionát," řekl novinářům Bašný před pátečním tréninkem českého celku v Arnhemu.

"Ten tým už je vlastně tři čtyři roky vybudovaný na to, aby hrál o medaile. Na posledním mistrovství Evropy uhrály sedmé místo a myslím, že ve světovém žebříčku se budou jen zlepšovat," uvedl Bašný.

V předchozím play off o světový šampionát před dvěma lety jeho celek postoupil přes Island, Nizozemky jsou ale těžším soupeřem. "My jsme tehdy byli v prvním koši a měli nalosovaného soupeře z druhého koše. Island byl soupeř, který měl spíš takovou sestupnou tendenci nebo generační výměnu. Ale Nizozemsko je tým, který čeká na největší úspěchy, které přijdou. Navíc nám nesedí jejich hra," podotkl Bašný.

Bašný: Tým si věří

Nizozemky předvádějí velmi rychlou házenou a možná i proto v posledním vzájemném duelu v roce 2012 zvítězily jasně 33:18. "Jsou mnohem rychlejší než my a naše hráčky na to před těmi třemi lety nebyly zvyklé, protože jsme dlouho nehráli na velké akci takovéhle zápasy. Doufám, že během těch posledních tří let jsme si na rychlejší hru zvykli. I když nám to nesedí, uděláme maximum, abychom uspěli," prohlásil Bašný.

I Češky ale udělaly v posledních letech výkonnostní posun a startovaly na dvou z posledních tří evropských nebo světových šampionátů. "Myslím, že náš tým určitě nějakou sebedůvěru ve vlastní schopnosti má. Je to o něco lepší než na podzim, kdy jsme hráli první zápasy po nešťastném vyřazení v kvalifikaci mistrovství Evropy s Polskem," řekl Bašný. "Tým si věří, že je schopný s Holanďankami něco uhrát. Možná víc než já. Pokud se budu plést, budu jen rád," dodal s úsměvem.

Postoupí české házenkářky na mistrovství světa?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 237 čtenářů.

Reklama

Související témata: