Hlavní obsah

Házenkářka Štěrbová chce zakončit kariéru postupem na MS

Arnhem

Přestože jí v dubnu bylo teprve 27 let, ukončí česká házenkářka Helena Štěrbová kvůli zdravotním problémům po nadcházejícím dvojzápase play off o účast na mistrovství světa proti Nizozemsku kariéru. Levá spojka se nechce loučit v slzách, ale postupem na šampionát. První duel proti Oranjes ji s národním týmem čeká v sobotu, odveta pak za týden v Mostě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Česká házenkářka Helena Štěrbová.

Článek

"Měla jsem třikrát urvané křížové vazy v koleni a spoustu dalších problémů. Bylo to logické vyústění toho, že zdravotní stav byl čím dál horší a čím dál hůř se mi hraje," řekla novinářům Štěrbová po tréninku v Arnhemu, dějišti sobotního duelu.

Moc by si přála rozloučit se postupem. "To by se mi strašně líbilo. Já jsem se na ty dva zápasy dlouho připravovala a chci do nich dát všechno, což je samozřejmé, když jsou to poslední dva zápasy za reprezentaci. Ale zase na druhou stranu je to jako každé jiné zápasy a hřišti se to neřeší," konstatovala.

Za týden v odvetě by se chtěla vyhnout příliš emotivnímu loučení. "Nemám ráda takové ty slzavé konce. Mám ráda, když to skončí pozitivně, když se na sebe s holkama podíváme a budeme slavit výhru. A vůbec nebudu přemýšlet o tom, že je to zápas, který ukončuje moji kariéru," řekla.

"Chtěla bych o tom přemýšlet tak, že je to zápas, kterým se podařilo postoupit na další vrcholnou akci. Doufám, že mi to zůstane v paměti a nebudu řešit nějaké slzavé projevy," dodala.

Nizozemky nás můžou podcenit

Prý by ji nezviklal ani případný postup. "Já jsem na MS hrála a určitě bych si ho ráda ještě jednou vyzkoušela. Ale v současné chvíli a situaci si nedokážu představit, že bych tam jela. Navíc jsem ukončila kariéru v Cannes a zůstávám s přítelem ve Francii. Není možné nastupovat jen za reprezentaci, je nutné i kvalitně trénovat v klubu," podotkla Štěrbová.

Věří, že české hráčky mohou favorizované Nizozemky zaskočit. "Holanďanky nás můžou podcenit už proto, že jsme nehrály na mistrovství Evropy. Takže asi neměly tolik studijního materiálu co my. Je výhoda, že hrajeme nejdřív venku. Tady máme možnost překvapit a všechno se stejně rozhoduje až v druhém zápase. To jsme viděly minulý rok, jak to chlapi potom doma urvali," připomněla Štěrbová obrat českých házenkářů v baráži proti Srbsku.

Postup je podle ní velmi důležitý. "Účast na velkých akcích je pro ten sport úplně určující. Tím získáváme herní zkušenost. Ale úplně nejdůležitější je, do jakého koše spadáme a v jaké pozici jdeme do další kvalifikace. Čím víc nebudeme na těch šampionátech, tím bude naše pozice horší. Z toho důvodu je důležité dostat se na další velkou akci," řekla Štěrbová.

Postoupí české házenkářky na mistrovství světa?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 237 čtenářů.

Reklama

Související témata: