Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 64:68Generálka na ME se nevydařila. České basketbalistky podlehly Běloruskám

Praha

Českým basketbalistkám nevyšla generálka na mistrovství Evropy, v závěrečném přípravném utkání v Praze prohrály s Běloruskem 64:68. Ve druhém poločase však předvedly zlepšený výkon, který jim zvedl sebevědomí. Před dvěma lety s Běloruskem prohrály zahajovací zápas ME 31:60 a poté odehrály velmi dobrý turnaj.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české basketbalové reprezentace Lubor Blažek udílí pokyny svým svěřenkyním v zápase s Běloruskem.

Článek

"Na mistrovství Evropy ve Francii byly výsledky s Běloruskami daleko horší než teď. Na to, že jsme hráli v jiném složení, se dá říct, že výsledkově bychom mohli být poměrně spokojení. Ale spokojený nejsem kvůli tomu, že se ukazuje, že budeme muset hrát v užší rotaci," řekl trenér Lubor Blažek.

Češky se těsně před šampionátem potýkají se zdravotními potížemi, kvůli kterým znovu nenastoupila Kateřina Elhotová. Že nejsou v pohodě, potvrzoval i první poločas, v němž se trápily v útoku, zatímco Bělorusky hrály výrazně lépe než při čtvrteční těsné výhře 69:67.

Blažkovy svěřenkyně často ztrácely míče, nedařily se jim signály, nefungovala ani střelba, a tak v úvodu třetí části vedly Bělorusky už o 14 bodů. "Musíme se vyvarovat zbytečných ztrát, nevynucených chyb bez tlaku soupeře. To je velká škoda takto odevzdávat míč soupeři," litovala kapitánka Veronika Bortelová.

Stejskalová dodala impulz

Pak však jakoby český výběr polila živá voda a přišlo velké zlepšení. Svou přítomností na hřišti k tomu pomohla Michaela Stejskalová, která do té doby i kvůli zdravotním potížím nehrála. Přinesla energii v nájezdech a nastartovala tým ke snížení na rozdíl jediného bodu.

"V první půli to vypadalo, že dostaneme o třicet. Pak ale přišla Míša Stejskalová a dala nám impulz, kterého se chytla celá pětka a stáhly jsme to," chválila spoluhráčku Bortelová.

Jenže Bělorusky si v rozhodujících momentech vždy pomohly trojkou a znovu odskočily na osm bodů. Další komplikaci už nepřipustily.

Přípravné utkání basketbalistek:
ČR - Bělorusko 64:68 (18:16, 28:39, 48:51)
Nejvíce bodů: Hanušová 14, Veselá 10, Stejskalová 9, Vyoralová 8 - Levčenková 16, Lichtarovičová 15, Veramejenková 9.

Reklama

Související témata: