Hlavní obsah

Nizozemsko - Česko 33:23Házenkářky na úvod play off o MS vysoko prohrály v Nizozemsku

Arnhem

České házenkářky prohrály v úvodním zápase play off kvalifikace o postup na světový šampionátu v Nizozemsku 23:33. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného vedly v první půli o čtyři branky, ale po změně stran je potkal velký střelecký výpadek a domácí favorit šňůrou osmi gólů rozhodl. Odveta se hraje za týden v Mostě.

Foto: Wipf/chf.cz Alex, ČTK

Zklamané české házenkářky zleva Hana Martinková, Lucie Satrapová a Markéta Jeřábková po prohře v Nizozemsku.

Článek

"První poločas jsme hráli na hranici svých možností. Byli jsme schopni se vracet s jejich útoky, dařily se nám kombinace a dávali jsme i poměrně laciné góly. Pak se vyměnila soupeřova brankářka, měla pět šest zákroků po sobě a naše útočná hra se rozsypala. Nebyli jsme pak schopni eliminovat jejich rychlost," řekl novinářům Bašný.

"Vždycky se s tím dá něco dělat. O deset gólů je to hodně, zvlášť proti takovému soupeři, ale rozhodně nebudeme v Mostě kvůli tomu, abychom odehráli zápas a jeli domů. To určitě ne," dodal.

V úvodu sobotního zápasu se přitom zdálo, že Češky dosáhnou na mnohem lepší výsledek. Přestože prohrály předchozí tři vzájemné zápasy, naposledy dokonce 18:33, vysokého favorita se nezalekly. Nizozemky sice vedly 3:1, ale od té doby hrál ve zbytku první půle nečekaně prim hostující celek.

Po čtvrthodině zvýšila výborně hrající Knedlíková na 10:7 pro český celek a za chvíli Luzumová s přispěním tyče upravila dokonce už čtyřbrankový rozdíl.

Třináctiminutové střelecké mlčení

Nizozemky, sedmý tým z posledního evropského šampionátu, působily nervózně a ve vyprodané hale byli slyšet jen trumpetisté, zbytek diváků mlčel. Hostující tým si udržoval překvapivý čtyřgólový náskok až do závěru úvodního dějství, pak ale udělal několik technických chyb a Malesteinová sekundu před pauzou snížila na 15:16.

Úvod druhého dějství Češky vůbec nezvládly. Skórovaly sice jako první, ale pak začalo jejich velké střelecké trápení. Nizozemky srovnaly a v 35. minutě se poprvé od stavu 3:1 dostaly do vedení. Hostující hráčky deptala skvěle chytající Van der Walová, která už během první půle nahradila Jankovicovou a zasáhla i proti těm nejvyloženějším šancím.

"Každá hráčka zahodila jednu nebo dvě rány, tím pádem si míň věřily i ty další, které přišly na hřiště. Proto ani ty kombinace nebyly tak důrazně dohrávané do konce. Nebyly to vyložený střelecké pozice a ve chvíli, kdy si hráčka nevěří, tak tohle nedává," řekl Bašný.

Češky přes třináct minut střelecky mlčely a domácí favoritky mezitím odskočily do vedení 23:17. "Druhý poločas jsme nedodržovaly pokyny od trenéra, co máme hrát v útoku. Kroužily jsme kolem obrany, nevyvíjely na ně tlak a pak jsme nepřipraveně střílely," podotkla kapitánka Luzumová. "Za 20 minut jsme daly snad jen dva góly, na to se opravdu vyhrávat nedá," doplnila Knedlíková.

Před odvetou se nevzdávají

Hostující tým se už nedokázal vrátit do zápasu a za celou druhou půli dal jen sedm gólů. Nepomohla ani změna mezi tyčemi, zbytek duelu dohrávaly Češky v útlumu a před odvetou jsou jejich šance na druhý postup na světový šampionát za sebou velmi malé.

"Naději vidíme vždycky, před domácím publikem se hraje jinak. Viděly jsme v první půli, že se s nimi dá hrát. Podíváme se na video, uvidíme, kde se staly chyby, a pokusíme se je napravit," uvedla Luzumová. "Jestli je reálné vyhrát o deset gólů? Když budeme hrát oba dva poločasy jako dnešní první, tak ano," dodala gólmanka Raníková.

První zápas play off kvalifikace o postup na mistrovství světa házenkářek - Arnhem:
Nizozemsko - ČR 33:23 (15:16)
Branky a sestava ČR: Raníková, Satrapová, Müllnerová - Knedlíková 4, Keclíková 2, Salčáková 1, Růčková, Hrbková 2, Martinková 1, Luzumová 8, Štěrbová 4, Malá, Šviráková, Selucká, Jeřábková 1, Adámková.
Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová, Grootová obě po 7. Rozhodčí: Alpaidzeová, Berezkinová (obě Rus.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 3/3. Vyloučení: 8:6. Diváci: 2876.
Postoupí české házenkářky na mistrovství světa?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 237 čtenářů.

Reklama

Související témata: