Hlavní obsah

Startuje Evropská liga basketbalistek, Brno chce titul

Se dvěma českými zástupci Gambrinusem Sika Brno a USK Praha odstartuje ve středu nový ročník Evropské ligy basketbalistek. Titul obhajuje ruská Samara, jež v dubnovém finále na domácí půdě těsně porazila české mistryně. Brňanky, které mají ve sbírce z prestižní soutěže rovněž dva bronzy, chtějí tentokrát dosáhnout na úplný vrchol.

Článek

Oba české týmy zahájí soutěž v domácí prostředí. Brno hostí v hale Rosnička od 16:30 maďarskou Pécs, basketbalistky USK se střetnou o dvě hodiny později na Folimance s francouzským týmem Mondeville.

Oproti loňsku se Euroliga zredukovala z 21 na 18 týmů, model ale zůstal stejný. Po zápasech v šestičlenných skupinách se vytvoří podle dosažených bodů a skóre pořadí šestnácti nejlepších týmů pro osmifinále a toto pořadí určí i nasazení čtvrtfinálových zápasů.

"Zredukováním soutěže sledujeme i její zkvalitnění. Loňské výsledky ukázaly, že osmnáct týmů je pro Evropskou ligu optimální počet," řekl mluvčí mezinárodní federace FIBA Jon Ingram. . Osmifinále a čtvrtfinále se budou hrát opět na dvě vítězná utkání

Po třech týmech mají v Evropské lize Francie a Rusko, po dvou kromě České republiky ještě Maďarsko, Polsko, Itálie a po jednom Belgie, Litva, Slovensko a Španělsko.

USK má ve skupině A kromě Mondeville ještě belgický Namur, Pécs, Samaru a Valencii. Brňanky dále čeká Šoproň, Bourges, Gdyně, Jekatěrinburg a italské Schio. Ve skupině C hrají Košice, Neapol, Valenciennes, Dynamo Moskva, Krakov a Vilnius.

Ztráty Brno zacelilo

Nedávné výsledky Světové ligy, kde ve finále Brno opět podlehlo Samaře, potvrdily, že Evropská liga je po zámořské WNBA nejkvalitnější ženskou klubovou soutěží na světě.

Cílem Brna je Evropskou ligu konečně vyhrát. "Jediné úskalí vidím v tom, že jsme v nejsilnější skupině. Kvůli nasazení si proto nemůžeme dovolit často klopýtnout v zápasech základní části," řekl manažer klubu Jiří Hamza. Oproti loňsku sice chybí Brnu Američanka Taj McWilliamsová a Australanka Alicia Potová, místo nich ale klub angažoval dvě hvězdy z WNBA DeLishu Miltonovou a Nykeshu Salesovou. Navíc přišla z Trutnova reprezentační pivotka Petra Kulichová, která by mohla částečně zacelit mezeru po zraněné Ivaně Večeřové.

Po roční přestávce se vracejí do Evropské ligy basketbalistky USK, které výrazně posílily kádr a měly by hrát důstojnější roli než Trutnov, jenž se loni nedostal do osmifinále. Pražskému celku sice nevyšlo angažování rozehrávačky Marie Ferdinandové, ale místo ní vedení narychlo získalo na dva zápasy v Evropské lize jinou Američanku Sheri Samovou. V dalším průběhu soutěže už nastoupí Brazilka Iziane Castrová-Marquesová, která si ještě doléčuje zranění achilovky. Jako velká posila se ukazuje Běloruska Světlana Volná.

"Chceme postoupit do play-off, a to z co nejlepšího místa ve skupině, abychom měli co nejvýhodnější výchozí pozici do dalších bojů," řekl manažer USK Marek Kučera na pondělní tiskové konferenci. Hned v prvním kole čeká Pražanky náročná prověrka, neboť Mondeville je po pěti kolech ve francouzské lize společně s Bourges a Tarbes bez porážky.

Hlavní střeleckou oporou Mondeville je americká rozehrávačka Grace Daleyová, přestože měří pouhých 170 centimetrů. V týmu září také Francouzka Aurélie Bonnanová, 190 cm vysoká chorvatská pivotka Emilija Podrugová a ještě o pět centimetrů vyšší Ivanka Matičová z Bosny a Hercegoviny. K oporám patří i domácí rozehrávačka Caroline Koechlinová, která měří jen 168 cm.

Reklama

Související témata: